De tijd om de tuin winterklaar te maken is aangebroken

shutterstock

De meeste bomen laten hun bladeren inmiddels vallen, mede door de dalende temperatuur buiten en de kortere dagen. Het is voor veel mensen reden om te beginnen aan het winterklaar maken van de tuin.

Voor de een betekent dit dat de bomen, struiken en planten gesnoeid worden. Een ander gebruikt dit moment om een nieuw terras aan te leggen of bijvoorbeeld een  overkapping  te plaatsen. Met een complete tuinkamer kun je ook in de herfst en winter van je tuin genieten! Het plaatsen van een overkapping is nu makkelijker dan in het voorjaar, als een nog veel grotere groep begint met het renoveren van de tuin. In dit artikel vind je verschillende tips die helpen de tuin winterklaar te krijgen voor het begint te vriezen buiten.

Renovatie van de tuin in het najaar

Een echte renovatie van de tuin is in het najaar niet aan te raden. Laat planten en struiken bijvoorbeeld staan, in plaats van deze te vervangen. De kans dat de nieuwe, jonge planten voldoende wortelen voor het echt koud wordt is zeer gering. Je kunt de planten en struiken wel alvast verwijderen, om deze in het voorjaar vervolgens te vervangen voor nieuwe planten. De herfst leent zich wel goed voor het plaatsen van de eerder genoemde overkapping. Ook het vervangen van de schutting is een klus voor in het najaar. Veel bedrijven hebben het in deze periode minder druk dan in het voorjaar, waardoor je sneller geholpen wordt. Kies je voor een overkapping met een glazen dak, of ga je voor een gesloten overkapping van hout en bitumen?

Bescherm het gazon en je planten in de tuin

In de herfst is het verstandig om niet meer te kort te maaien. Daar waar in het voorjaar en de zomer juist relatief laag gemaaid wordt. Daarbij is het verstandig om het gemaaide gras op het gazon te laten liggen. Zo creëer je een zogenaamde mulchlaag, die het gazon beschermt tegen de kou in de winter. Het is hierbij wel belangrijk, dat het gazon voldoende lucht krijgt. Ook planten hebben vaak bescherming nodig. Zoek vooraf uit of een plant of struik bestand is tegen vorst. Zo niet, dan kun je deze inpakken met speciaal folie. Nog beter is het om kwetsbare planten naar binnen te halen in de winter.

Sluit de kranen in de tuin tijdig af

Een klus die regelmatig vergeten wordt is het afsluiten van de kranen buiten. In de winter worden deze kranen vaak niet meer gebruikt. Zou je de kraan niet afsluiten, dan loop je het risico dat het water in de leidingen naar de kraan toe bevriest. Bevroren water zet uit, waardoor de druk op de buitenkant van een leiding toeneemt. Uiteindelijk zal de leiding knappen, wat een forse schade tot gevolg heeft. Loodgieters zien het jaarlijks gebeuren.