Cees Bijl waarnemend burgemeester Midden-Drenthe

Gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) is vanaf 1 december waarnemend burgemeester van Midden-Drenthe.

Hij maakte dit woensdag bekend op het Provinciehuis. Hij heeft woensdag ook net de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Hij gaat per 1 december met pensioen als gedeputeerde.

Mieke Damsma stapt per 15 november op

Bijl volgt Mieke Damsma op, die eerder dit najaar haar vertrek per 15 november aankondigde vanwege haar stroeve relatie met de gemeenteraad. Voor Bijl komt, neemt wethouder Dennis Bouwman haar taken waar.

Cees Bijl heeft ruime ervaring als burgemeester. Hij was van 2001 tot 2016 burgemeester van Emmen, waar hij zijn stempel drukte op de vernieuwing van de binnenstad. Daarvoor was hij burgemeester van Meppel en Leeuwarderadeel.

Opvolger van Ard van der Tuuk

Bijl trad in 2016 onverwacht aan als gedeputeerde. Hij volgde Ard van der Tuuk op, die vertrok wegens onmin met zijn collega gedeputeerden. Dat leidde tot onrust bij de PvdA, maar Bijl wist de rust snel terug te brengen. Bij de statenverkiezingen in 2019 was hij lijsttrekker voor de PvdA. Die kwam in Drenthe als de grootste partij uit de bus, waarmee de sociaaldemocraten de VVD van die positie beroofden.

Als gedeputeerde heeft Bijl een zware portefeuille. Zo ‘doet’ hij financiën, verkeer en vervoer en cultuur. Hij maakt doorgaans een ontspannen indruk, maar heeft voor de provincie allerlei zaken voor elkaar gekregen. Te denken valt aan de Werelderfgoedstatus voor de Koloniën van Weldadigheid. Ook maakte hij zich sterk voor doorfietsroutes, ook wel fietssnelwegen genoemd. Toen er bij de route van Groningen naar Assen een patstelling dreigde omdat het voorkeurstracé langs een gevaarlijk oversteekpunt zou leiden, regelde Bijl geld voor een fietstunnel.

Wel enige tijd besteld met burgemeesterschap

De verwachting is dat Bijl wel enige tijd besteld zal zijn met het waarnemend burgemeesterschap van Midden-Drenthe. De werving van een definitieve nieuwe burgemeester zal niet voor de verkiezingen van 2022 van start gaan, want dat is een taak voor de nieuwe gemeenteraad. Het kan vanaf dat moment nog zeker een half jaar duren voordat de nieuwe burgemeester aantreedt.

Dit betekent ook dat Bijl zijn veertigjarig jubileum als ambtsdrager in het openbaar bestuur zal kunnen vieren. Hij begon in 1982 als wethouder in Enkhuizen. Daarvoor zat hij al vier jaar in de gemeenteraad aldaar.