Wildlands Foto van de Week - 43

Lies Stulen uit Emmen heeft de Wildlands Foto van de Week gemaakt. Haar foto tovert direct een lach op het gezicht van de jury, mede door de opmerking in haar begeleidende tekst.

Te bewonderen is een mantelbaviaan in een bijzondere pose, die gevlooid wordt door een andere baviaan. „Eén seconde later rolde mevrouw de baviaan naar beneden”, weet Lies te vertellen. De mantelbavianen van Wildlands leven in een grote groep, die onderverdeeld is in harems. Deze apen besteden veel tijd aan ‘elkaar vlooien’. Deze sociale vachtverzorging verstevigt de banden tussen de apen van verschillende rangen en bevordert de eenheid in de groep.

De leider van een harem is direct te herkennen aan zijn dichte, grijze mantel. Deze mantel is ter bescherming bij onderlinge ‘vechtpartijen’, waarbij ze hun zeer scherpe, lange hoektanden gebruiken. De haremleider van de twee vlooiende bavianen op de foto lijkt op de achtergrond te zitten en gezien de uitdrukking op zijn snuit ziet hij het al misgaan op die richel. Dit maakt de foto nog grappiger.

Lies Stulen heeft de foto erg goed getimed, want als ze één tel later was geweest had de gevlooide aap niet op de kiek gestaan! Dit is een foto om naar te blijven kijken. Zeker door het ongegeneerde tafereel op de voorgrond, maar ook de achtergrond leeft.

Meedoen

Heb jij Wildlands bezocht, daar een mooie foto gemaakt en wil je meedoen met deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van ten minste 1 MB - voorzien van je volledige naam en woonplaats - naar: foto@wildlands.nl