Wildlands Foto van de Week - 42

Desirée Berkhof-Bos uit Emmen maakte de Wildlands Foto van de Week. Hier is een withandgibbon te zien in de overdekte jungle van het park die, met het gezicht richting de zon gedraaid, breeduit lijkt te lachen. De pose van het dier, de kleuren en de details maken dit een terechte weekwinnaar.

Op de foto - deze is om blij van te worden - van de Emmense is meteen te zien waarom deze soort de withandgibbon heet. Er bestaan wereldwijd zeventien soorten gibbons, waarvan dit de bekendste soort is. Elke gibbonsoort heeft een eigen kreet, waaraan ze kunnen worden herkend. Maar door het verdwijnen van het tropisch regenwoud nemen de aantallen van bijna elke gibbonsoort op de wereld af. De status van deze diersoort in het wild is helaas ook bedreigd en het wordt dus letterlijk en figuurlijk steeds stiller in de oerwouden. 

Een gibbonmannetje begint met het zingen (joelen) van het lied en het vrouwtje haakt later in. Dit doen ze om hun band te versterken en om anderen te laten weten dat ze een paartje zijn. Ook laten ze zo weten wat hun territorium is. Nadat het vrouwtje is gestopt met zingen, eindigt het mannetje het lied. In Wildlands leven een man en een vrouw samen, maar zij zijn geen koppel. Toch zijn zij wel elke dag samen te horen met het lied!

Withandgibbons eten bladeren, bladscheuten, bloemen, insecten en vooral fruit (vijgen). Doordat ze de vruchten met zaden en al inslikken, spelen ze een belangrijke ecologische rol bij het verspreiden van zaden.

Meedoen

Heb jij Wildlands bezocht, daar een mooie foto gemaakt en wil je meedoen met deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van ten minste 1 MB - voorzien van je volledige naam en woonplaats - naar: foto@wildlands.nl