Emmen.Toen | oplossing aflevering 265

Een lastige opgave, de foto van vorige week. Waarschijnlijk ook omdat het pand niet aan een doorgaande route ligt. Gelukkig waren er toch lezers die de plek herkenden.

Onder hen was Wiecher Oost: ,,Op de foto is het voormalig klooster (zusterhuis), genaamd Mariënbos, aan de Sparrenlaan 35 in Emmen te zien. Hier woonden de nonnen die lesgaven aan de Paulusschool, eveneens aan de Sparrenlaan. Tegenwoordig is het De Toermalijn. Ik herinner me dat we daar begin zestiger jaren, met Sint Maarten, vaak taaitaai koeken kregen. Jaren later had ik een vakantiebaantje bij de Emmer broodfabriek. Ik bracht brood en koek naar de school en kreeg daar regelmatig koffie met koek. Tegenwoordig kom ik er vrijwel dagelijks om de post te bezorgen.”

Ook Max van Kalker bezorgde de post aan de Sparrenlaan 35, maar dan in vroeger tijden. De inwoner van Bargeres weet nog goed dat hij als postbode altijd koffie kreeg en met nieuwjaar wat lekkers erbij. Adriaan Huijsen gaat er vanuit dat de meeste katholieke Emmenaren het gebouw aan de Sparrenlaan wel kennen en anders wel het kleuterschooltje bij de Pauluskerk aan de Meerstraat, waar de nonnen hun werk deden. ,,Dat schooltje was eerst een houten barak en later werd er een stenen gebouw neergezet. Een van de nonnen was zuster Coska of Koska.”