Hoge beurskoersen laat mensen zoeken naar alternatieven

shutterstock

Geld op een spaarrekening zetten levert momenteel bijzonder weinig op. De rente is nog altijd zeer laag! Tegelijkertijd is ook beleggen momenteel minder interessant, doordat beurskoersen historisch hoog staan. Het leidt ertoe dat Nederlanders zoeken naar alternatieven.

Een investering in Bitcoin, bijvoorbeeld via een platform als Bitvavo , is een van de opties die overwogen wordt. Alternatieven zijn ook investeringen in (fysiek) goud, een investering in andere valuta en bijvoorbeeld crowdfunding. Crowdfunding betekent dat je als particulier geld uitleent aan een bedrijf. Het bedrijf betaalt de lening over een vooraf vastgestelde termijn met rente terug. De geboden rente is doorgaans veel hoger dan de rente die banken bieden.

Bitcoin de afgelopen periode in waarde gestegen

Veel mensen dachten dat het succes van digitale munten als Bitcoin en Ethereum een zeer beperkte houdbaarheid zou hebben. Na de crash van enkele jaren geleden, leek de hype rond deze cryptovaluta voorbij te zijn. Niets bleek minder waar, toen de waarde van deze munten in de afgelopen maanden weer toenam. Er werd zelfs een nieuw record neergezet door Bitcoin. Een record dat, net als enkele jaren terug, gevolgd werd door een daling in de waarde hiervan. Het dal was minder diep dan bij de vorige crash. Platforms als Litebit , Bitvavo en bijvoorbeeld Binance zien het aantal gebruikers inmiddels weer fors toenemen.

Investeren in (fysiek) goud als alternatief

Ondanks de groeiende populariteit van digitale munten, ziet niet iedereen een investering in crypto zitten. Men kent de technologie achter deze munten onvoldoende om er een deel van het spaargeld in te stoppen. Als goed alternatief wordt vaak goud genoemd. Je kunt goud bij een wisselkantoor kopen. Nadeel hiervan is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het beveiligen hiervan. Vaak dekt een verzekeraar schade slechts tot een relatief laag bedrag. In plaats van fysiek goud, kan ook een certificaat het overwegen waard zijn. Zo profiteer je van de stijgende koers van goud, zonder dat je dit zelf hoeft te bezitten. Naast goud is ook zilver in trek.

Leningen verstrekken via crowdfunding

Eerder werd crowdfunding al als een derde optie genoemd, wanneer je een deel van je spaargeld wilt investeren. Het voordeel van crowdfunding is dat je vooraf precies weet welke rente geboden wordt over het uitgeleende geld. Deze leningen kennen in de basis geen volatiliteit. Aan de andere kant loop je bij deze leningen wel het risico dat een lening niet (volledig) wordt afbetaald. Houd er om deze reden rekening mee, dat het uiteindelijke rendement mogelijk lager is dan het rendement wat vooraf geboden wordt over de verschillende leningen. Vaak wordt door het platform waarop de leningen worden aangeboden aangegeven welk risico een bepaalde lening met zich meebrengt. Die klassering wordt bepaald op basis van de cijfers van een bedrijf.