Wildlands Foto van de Week - 40

Een actiefoto van één van de zuidelijke pelsrobben in Nortica, gemaakt door Jolanda Grooten uit Emmen. Dit is de Wildlands Foto van de Week. De plaat viel direct op door de kadering van het geheel en de originaliteit van het onderwerp. Er worden namelijk niet veel foto’s van pelsrobben voor deze verkiezing ingezonden.

Pelsrobben zijn meer aan zeeleeuwen verwant dan aan zeehonden. Zowel pelsrobben als zeeleeuwen hebben oorschelpen en relatief sterke en lange voorflippers. Beide soorten hebben de mogelijkheid om op alle vier flippers te lopen. Het verschil is dan ook vooral de vorm van hun kop en de vacht. Pelsrobben - de naam zegt het al - hebben een dikke ondervacht. De kop van een pelsrob is langwerpig met een spitse snuit. Een zeeleeuw heeft geen dikke pels en de kop is juist wat boller en groter. Daarnaast zijn volwassen zeeleeuwen veel groter dan volwassen pelsrobben.

Aan de flippers van een pelsrob zitten een soort ‘vingers’. De vijf nagelloze vingers van de voorste flippers zijn volledig met elkaar verbonden. De achterste flippers zijn veel korter. Van die achterpoot worden de langwerpige, ronde nagels - van alleen de tweede en vierde teen - gebruikt bij de vachtverzorging en dat is op de foto van Jolanda goed te zien.

De jury vindt deze foto vooral opvallend door de compositie, want die is heel goed. De rots waarop de pelsrob zit, bakent de rechter onderkant af, terwijl het water de linker bovenkant omhelst. Het stralende onderwerp zit exact in het midden van de foto. En daar is precies te zien wat het dier - genietend met de ogen dicht - aan het doen is. Een prachtig plaatje!

Meedoen

Heb jij Wildlands bezocht, daar een mooie foto gemaakt en wil je meedoen met deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van ten minste 1 MB - voorzien van je volledige naam en woonplaats - naar: foto@wildlands.nl.