Wildlands Foto van de Week - 37

De jury smolt direct bij het zien van deze foto, die ingestuurd is door Mariska van de Voorde uit Marum. Dit prachtige zachte beeld van een jonge mantelbaviaan is dan ook de Wildlands Foto van de Week geworden.

Het lijkt er op dat dit jong goed bekijkt wat zich op de rotsen van de verlaten bavianenarena in Serenga allemaal afspeelt. En daar is altijd genoeg te beleven. Mantelbavianen zijn overdag namelijk erg actief. Na het ontwaken rond zonsopgang besteden deze heilige dieren hun tijd met voedsel zoeken, spelen en sociale verzorging.

Heilige dieren? Zeker! Ooit werden mantelbavianen vereerd door de oude Egyptenaren en ze worden daarom als heilige dieren beschouwd. Dit komt waarschijnlijk doordat deze dieren in groten getale Egypte zijn binnengekomen. Eenmaal daar klommen ze in palmen en verzamelden vruchten. Deze dieren zijn intelligent, nieuwsgierig en erg snel van begrip.

Mantelbavianen hebben een nietgrijpende staart en - zoals te zien op de foto - duimen, die sterk lijken op de duim van een mens. Het zijn echte grondapen en ze klimmen doorgaans alleen in bomen of op rotsen wanneer er gevaar dreigt en om te slapen.

Het mogen dan wel echte grondapen zijn, maar hoogtevrees hebben ze zeker niet. Deze ware groepsdieren slapen ‘s nachts namelijk met soms wel honderden bavianen samen op hooggelegen, smalle rotsrichels.

Meedoen?

Heb jij Wildlands in Emmen bezocht, daar een mooie foto gemaakt en wil je meedoen met deze wekelijkse verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van ten minste 1MB - voorzien van je volledige naam en woonplaats - naar: foto@wildlands.nl