Column Henk Folkerts | In de maak

Cultuur is dat wat de mens maakt. Voor me wordt de kerk verbouwd. Al vanaf een uur of één lopen twee mannen af en aan met schermen, PA’s, instrumenten, flightcases en andere apparatuur. Kleden worden neergelegd, kabels worden uitgerold en ingeplugd. Lampjes worden boven de lessenaar gekoppeld en aangezet. Het licht en het geluid worden afgesteld. Hier is overduidelijk iets in de maak.

Vanavond geeft Wishful Singing een concert. Een dergelijke grote productie vergt veel voorbereiding. Vooraf aan zo’n uitvoering is er altijd spanning. Wat is het voor voorstelling? Loopt de kaartverkoop goed? Wat is de reactie van het publiek? Spanning niet alleen voor de producent, maar natuurlijk ook bij de artiesten en bij ons. Spanning die altijd voelbaar is en zeker een paar minuten duurt voor de gordijnen opengaan.

Tegelijkertijd is er op dit moment een busje ergens vanuit het westen vertrokken. Een busje met musici die gespannen zijn maar tegelijkertijd niet kunnen wachten om op dat mooie podium te laten zien en horen wat ze voor u gemaakt hebben. Om half zeven zijn ze er en vervolgens wordt er tot een half uur voor de voorstelling gerepeteerd. 

Ondertussen komt Evert Hoven van The Bake Shop even langs om alvast wat te brengen voor de bands die zaterdagavond komen spelen in het kader van de Uitmarkt. Dit hele weekend is het dus druk voor ons. We ontvangen veel podiumbouwers en geluidsmensen, maar natuurlijk ook bezoekers en artiesten, van het Emmer Mannenkoor tot de alternatieve rock van Saint Martinez.

Het Emmer Mannenkoor zal op zaterdagmiddag zingen in de kerk. Eerlijk gezegd ben ik niet direct een groot Iiefhebber van mannenkoren. Sinds de corona-uitbraak hebben ze niet meer kunnen optreden en slechts drie maal kunnen repeteren. Toch zullen ze die zaterdagmiddag samen met Carina Vinke de vouwen uit de broek zingen.

Het wordt dus echt de hoogste tijd dat artiesten weer hun kunsten mogen vertonen, dat podiumbouwers weer podiums mogen opbouwen en dat gasten weer een plekje in de zaal mogen opzoeken. Kortom dat iedereen weer mooie dingen mag gaan maken en dat kan laten zien.