Wildlands Foto van de Week - 36

Mariska Freriksen uit het Overijsselse Goor stuurde deze prachtige kiek van een Madagaskar daggekko uit de overdekte tropische kas van Wildlands. Het is de Wildlands Foto van de Week geworden! De jury was namelijk direct onder de inruk van het gebruik van de scherpte en diepte door Mariska.

Niet elke bezoeker in Wildlands zal de Madagaskar daggekko’s gezien hebben aan het eind van het bezoek: deze hagedissen lopen namelijk vrij rond in Rimbula, de indoor jungle in het klimaatgebied Jungola. Je moet geduld hebben en wellicht net op de juiste hoogte en locatie staan. Toch is dit dier - dat de naam daggekko dankt aan het feit dat ze overdag actief zijn, in tegenstelling tot andere gekkosoorten - behoorlijk opvallend. Ze zijn ongeveer 20 centimeter lang en hebben een knalgroene met roodoranje kleur. Een tip van Wildlands zelf: kijk bij de voederbakjes die in de beplanting hangt! Ze leven in de bomen, maar komen wel naar de grond om voedsel te zoeken. Madagaskar daggekko’s eten graag insecten, maar zijn ook dol op - overrijp - fruit.

Leuk weetje over deze gekko’s: Onder hun tenen zitten dwarslamellen, die zijn samengevoegd tot hechtschijfjes. Met de dichte rijen haakcellen die erop zitten, kunnen ze zich ontzettend goed vastklemmen - bijna vastplakken - aan microscopisch kleine oneffenheden. Het zijn dan ook uitstekende klimmers, zelfs op een heel glad oppervlak.

Deze foto van Mariska maakt indruk op de jury: de kleuren springen er prachtig uit en doordat de scherpte op de kop van het reptiel ligt, gaat je focus meteen naar de mooie ogen en de schubben van het dier. En kijk eens naar die bek: de gekko lijkt je toch bijna toe te lachen?

Meedoen?

Heb jij Wildlands bezocht en toen een grappige, mooie, bijzondere of ontroerende foto gemaakt en wil je meedoen met deze wekelijkse verkiezing? Stuur je foto dan op via foto@wildlands.nl Let op: de foto moet minimaal 1MB groot en horizontaal (liggend) zijn, mag geen watermerk of logo bevatten en zet in de e-mail ook je volledige naam en woonplaats.