Wildlands Foto van de Week - 34

Bezoekster Anne Lübben uit het Duitse Oldenburg legde deze wasbeer vast. Het is de Wildlands Foto van de Week. De jury was namelijk meteen onder de indruk van deze foto van Anne; de frisse uitdrukking van het dier en het gevoel dat je ‘m bijna lijkt aan te kunnen raken, zo dichtbij, maakt het een terechte weekwinnaar.

De wasberen in Wildlands hebben al bewezen echte boefjes te zijn! En ze zien er ook nog eens echt uit als gemaskerde bandieten. Met het zwarte vlak rondom de pientere ogen en hun geringde staart, lijken ze sprekend op een cartoonafbeelding van een dief. Op deze foto van de Oldenburgse zijn de handjes van de wasbeer in een soort geschrokken uitdrukking voor de mond gepositioneerd. Alsof het dier iets ziet waar het zich over verbaast. Waarschijnlijker is echter dat deze wasbeer net iets lekkers in zijn mond stopt.

En wasberen kunnen namelijk ook vingervlug zijn. Hun superieure behendigheid is niet opgewassen tegen combinatiesloten op afvalcontainers of vastgezette ramen. Ze zullen alles doen wat in hun vermogen ligt om allerlei soorten voedsel te verwerven. Ze eten alles. Plantaardige voedingsmiddelen die de voorkeur hebben zijn knollen, zaden, bessen en noten. Dierlijk voedsel waar wasberen zich aan overgeven zijn onder meer insecten, vissen, eieren, aas, kleine zoogdieren, kleine vogels, weekdieren en schaaldieren. Het is bekend dat wasberen zich ook tegoed doen aan menselijke etensresten en daarvoor op zoek gaan in vuilnisbakken.

Veel van hun maaltijden vinden wasberen in het water. Deze nachtelijke verzamelaars gebruiken hun behendige poten om rivierkreeften, kikkers en andere waterdieren te grijpen. En alles wat op het menu staat, wordt vooraf even snel gespoeld in een nabijgelegen waterbron!

Meedoen?

Heb jij Wildlands in Emmen bezocht, daar een mooie foto gemaakt en wil je meedoen met deze wekelijkse verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van ten minste 1MB – voorzien van je volledige naam en woonplaats – naar: foto@wildlands.nl