Wildlands Foto van de Week - 33

Rianne Otten uit Bovensmilde bezocht Wildlands samen met haar vriend en maakte onder meer deze foto van een liefdevol moment tussen een onagermoeder en haar zoon. Dit is de fraaie Wildlands Foto van de Week geworden.

In Wildlands zijn eind juli in dezelfde nacht twee onagerhengtjes geboren. De twee hebben verschillende moeders, maar dezelfde vader: de kudde in het Emmer dierenpark bestaat namelijk uit verschillende merries en hun veulens. De hengst staat apart van de groep.

Wildlands is het enige Nederlandse dierenpark met deze ezelsoort, die in het wild bedreigd is. Aantasting van hun land- en waterbronnen, stroperij en concurrentie met mensen en vee om voedsel en waterbronnen zorgen ervoor dat deze dieren het steeds moeilijker krijgen. Onagers zitten daarom ook in een zogeheten EEP. Dat is het fokprogramma van Europese dierentuinen. In totaal leven er nu tien onagers in Wildlands.

De onager - of ook wel Aziatische wilde ezel - is een echt wild dier. Ze overleven in hete droge gebieden, waar de meeste dieren dat niet kunnen. Onagers lijken meer op paarden dan andere ezelsoorten en kunnen flink vaart maken. Als het nodig is, halen ze een snelheid van wel 65 kilometer per uur.

De foto van Rianne laat echter niets van dit wilde karakter zien, maar juist een lieve zorgzame moeder! Het onderlinge sociale contact tussen de onagers is ook heel hecht en een jong, dat na een draagtijd van ongeveer een jaar ter wereld komt, blijft tot de leeftijd van anderhalf jaar afhankelijk van moederlief.

Deze foto laat niet alleen dit mooie moment zien, maar straalt ook heel veel rust uit. De kleuren, het onderwerp, het perspectief en de voorgrond die onscherp is: alles klopt. En als je de tijd neemt om iets langer te kijken, zie je op de voorgrond ook nog de andere diersoort in de woestijn van Wildlands: nog net duikt het hoofd van één van de kamelen op.

Meedoen

Ook in Wildlands geweest, heb je een mooie foto gemaakt en wil je meedoen aan deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van minstens 1 MB - onder vermelding van naam en woonplaats - via foto@wildlands.nl