Wildlands Foto van de Week - 32

Deze prachtige vogel op de foto van Herman Buist uit Emmen is de blauwwanghoningeter. Het prachtige contrast van het blauw en olijfgroen van de vogel - met het groen van de jungle en het oranje van de paradijsvogelbloem - maakt dat de jury dit een terechte winnaar van de Wildlands Foto van de Week vindt.

De blauwwanghoningeters zijn te spotten in de overdekte tropische jungle Rimbula, waar deze actieve en behendige vogels overdag druk zoeken naar ongewervelde diertjes, nectar en fruit. Ze zijn vooral gek op bananen, waardoor ze in het land van oorsprong - dat is Australië - ook wel bananabird worden genoemd.

Blauwwanghoningeters scharrelen hun voedsel voor een groot deel bij elkaar met hulp van hun aparte tong. Deze is bijzonder lang en heeft aan het uiteinde een ‘kwastachtige’ vorm. Hiermee kan de vogel makkelijk insecten uit holtes en nectar uit bloemen halen, wat op deze foto gedemonstreerd wordt.

Deze vogels zijn opvallende zangvogels en herkenbaar aan de al genoemde olijfgroene rug, witte buik en zwarte kop, maar vooral door de mooie turquoise-blauwe naakte huid rond de ogen. Juist aan dat aspect heeft het dier dan ook de naam te danken.

Blauwwanghoningeters zijn niet schuw en leven luidruchtig: ze zijn dan ook te vinden in de omgeving van de ‘lawaaipapegaaien’ - ook wel bekend als de Lori’s van de Blauwe Bergen - om eventuele roofdieren af te schrikken of om samen voedsel te zoeken.

Meedoen

Ook in Wildlands geweest, heb je een mooie foto gemaakt en wil je meedoen aan deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van minstens 1 MB - onder vermelding van naam en woonplaats - via foto@wildlands.nl.