Fotograaf Hans Banus blikt terug (39)

In de zomer vakantieperiode werd overal van alles georganiseerd, zoals bijvoorbeeld in Gasselte de pannenkoekenrace.

Deelnemers holden door de straten van het dorp met een pan in de handen met daarin een pannenkoek. En alles onder leiding van Dick Passchier.

Exloo pakte het heel groot aan door allerlei acties rond de schaapskooi te houden. Zo had elk dorp wel iets bijzonders georganiseerd.

Zwientje tikken

Ik denk dat het in Valthermond was dat daar in de zomervakantie wel een heel bijzonder spelletje plaats vond. Namelijk het zwientje tikken. Deelnemers moesten in een bak met modder en afgezet door stropakken proberen om een varkentje te tikken. De deelnemers waren geblinddoekt en ze gingen per twee de arena in. Het hele dorp was uitgelopen om dit eeuwenoude spel te bekijken.

Spandoeken en toeters

Je moet er niet aan denken dat dit tegenwoordig nog gebeurt. Ik vermoed dat er vandaag de dag meer mensen met spandoeken en toeters naar het evenement komen om dit te verbieden en om het te beschouwen als dierenmishandeling. Je moet tegenwoordig goed nadenken wat je organiseert en hoeveel vergunningen je nodig bent. Misschien kunnen we met z’n allen naar Sellingen om mee te doen aan een schildersfestival. Lekker kwasten op een stukje linnen. Ook leuk.