Meneer Meertens vertelt | Op stand langs de bosrand

Niet alleen zijn archief blijkt indrukwekkend. Van hetzelfde kaliber zijn de dikke mappen vol historische foto’s, die een breed beeld geven van pakweg de afgelopen 80 jaar.

Die kennis van de plaatselijke historie bestaat niet alleen op papier. Ook het geheugen van de 74-jarige Emmenaar is een rijke bron vol verhalen en anekdotes. Kortom, Geert Meertens ten voeten uit!

,,Hoewel Emmen nou niet bepaald bekend staat om zijn vele villaparken en herenhuizen, staan er wel degelijk de nodige fraaie, veelal onder architectuur gebouwde woningen. Oogstrelende stulpjes die grotendeels vóór of vrij kort na de Tweede Wereldoorlog zijn verrezen. Als we de kaart erbij pakken, is het opvallend dat het gros van deze villa’s als een aantrekkelijke schil tegen de westgrens van de Emmerdennen aanligt. De zogenaamde ‘villa-schil’ begint aan de noordzijde bij bekende straten als Hunenbaan, Dennenlaan, Sparrenlaan en de Molenkamp. Vooral mooie, vooroorlogse villa’s bepalen hier het beeld.

In mijn jeugd woonden hier vooral ondernemers, hogere ambtenaren en leraren, kortom een bovenlaag van de bevolking. Soms werd een deel van de woning verhuurd als pension, zoals ‘De Berken’ in de bocht van de Dennenlaan. Ook de Molenkamp is nog altijd een prominente woonlocatie. Daar herinner ik me de huizen van huisarts Veldhuizen van Santen, fabrieksdirecteur Pelger, onderwijzer Cobet en Van Heerde, die directeur van ULO Baander was. Als postbode vergaapte ik me hier destijds vooral aan de indrukwekkende woning van Bosveld, de directeur van het S.B.B., het huidige Staatsbosbeheer.

Spruithof

Verderop langs de bosrand is aan de Veenkampenweg een reeks mooie villa’s te vinden. Daar woonden vervener Dijks en tandarts Bruggers, wiens woning dezelfde bouwkenmerken heeft als die van Zegering Hadders in de Hoofdstraat. Twee andere villabewoners aan deze weg waren Lum en Jan Rademaker, eigenaren van de destijds bekende, gelijknamige Emmer kledingzaak. Natuurlijk mag in deze opsomming villa ‘Spruithof’ niet ontbreken. Het was in het verleden de dependance van het voormalige Diaconessenhuis. Daar heeft dokter Vrolijk de amandelen getrokken van menig oudere Emmenaar. Ook de bekende families Loorbach (advocaat) en Dijkstra (architect) woonden in deze straat. Van hetzelfde kaliber is overigens de Markeweg. Daar woonde onder andere de bekende schoolarts dokter Loot.

Even verderop, langs de Angelsloërdijk, bevinden zich ook enkele fraaie stulpjes, zoals bijvoorbeeld het huis van de familie Hazewinkel. Prachtig gelegen op ruime afstand van de openbare weg.

Weelderige tuinen

Ooit stonden er ook in de Hoofdstraat meerdere fraaie onderkomens, omgeven door - zowel voor als achter – weelderige tuinen. De zogeheten ‘vooruitgang’ eiste zijn tol en de slopershamer maakte er korte metten mee.

Slechts drie herenhuizen overleefden de kaalslag: naast de genoemde villa van Zegering Hadders zijn dat de fraaie panden van Hospers en Oosting.”