Wildlands Foto van de Week - 25

De Wildlands Foto van de Week is gemaakt door Daphne Doeleman uit Groningen. Zij fotografeerde deze axolotl in het overdekte Animazia.

De axolotl is echt een heel bijzonder dier, dat eigenlijk maar weinig gefotografeerd wordt. Deze vrij grote salamanders - die in het wild in Mexico voorkomen - groeien naar een volwassen stadium toe, maar ze blijven kenmerken van een larve houden. Hierdoor behouden ze dus altijd hun jeugdige uiterlijk, maar ze worden wel geslachtsrijp!

Opvallend aan het uiterlijk van de axolotl zijn de uitwendige kieuwen, die ze rondom hun nek hebben. Axolotls hebben echter ook longen en komen regelmatig aan het wateroppervlak om adem te halen. Misschien wel het meest bijzonder aan deze dieren is het verbazingwekkende vermogen om lichaamsdelen te herstellen. Dus als zij een poot of een stuk kieuw verliezen, groeit die weer helemaal aan. Axolotls maken geen littekenweefsel aan, waardoor alles er als nieuw uitziet.

Dat Daphne Doeleman met deze foto er met de winst vandoor gaat, ligt natuurlijk niet alleen aan dit bijzondere dier uit Wildlands. De jury vindt het ook knap hoe scherp de foto is, wetende dat er door een dik aquariumglas heen is gefotografeerd. Daarnaast is de focus op de kop van de axolotl prachtig en gedetailleerd, terwijl er in de rest van de plaat ook nog genoeg diepte zit. Je blijft naar deze foto kijken! 

Meedoen

Ook in Wildlands geweest, heb jij een mooie foto gemaakt en wil je meedoen aan deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van minstens 1 MB - onder vermelding van naam en woonplaats - in via foto@wildlands.nl.