Voetbaljeugd kan weer juichen: eindelijk duels om het 'echie'

Maar liefst acht maanden hebben ze er op moeten wachten, maar afgelopen zaterdag speelden de jeugdteams uit de gemeente Emmen in de categorieën tot en met 17 jaar in het kader van de KNVB Regiocup eindelijk weer wedstrijden om het ‘echie’.

Vanwege de coronabeperkingen van de overheid waren al die tijd alleen trainingspartijtjes op de eigen voetbalvelden toegestaan, maar door de vorige week afgekondigde versoepelingen zijn jeugdwedstrijden tussen teams van verschillende verenigingen weer volledig mogelijk. De KNVB Regiocup is het alternatief voor de competities die dit seizoen niet meer konden worden hervat.

,,Het is heel belangrijk dat kinderen nog voor de zomervakantie het voetbalgevoel en spelplezier weer helemaal terug hebben. Hier worden we blij van. Heel fijn dat onze leden eindelijk weer een nieuwe prikkel krijgen om te blijven voetballen”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.

Weer reuring

Voorzitter Jan Jeuring van SC Erica is blij dat er eindelijk weer reuring is op het sportpark. ,,Het was echter wel heel kort dag om alles nog te organiseren. Hier en daar is het wat improviseren. Als club speel je wel met de gedachte of je voor een maand de hele organisatie nog moet optuigen. Aan de andere kant willen we natuurlijk niets liever dan dat de bal weer rolt. Het is belangrijk dat we de spelers weer kunnen faciliteren.”

Het zijn ook drukke tijden voor Tina Heijne, wedstrijdsecretaris van de jeugdcombinatie NWVV/Titan uit Nieuw-Weerdinge. ,,Onze spelers snakten naar wedstrijden waarin er weer iets op het spel stond. Er was zeker nog wel enige scepsis over deelname aan de KNVB Regiocup. De vraag was of we dit allemaal in goede banen konden begeleiden. Met hulp van onze vrijwilligers is dat gelukt en valt er in ieder geval weer wat te juichen.”

De drie resterende speelrondes van de Regiocup zullen worden afgewerkt in de weekenden van 12/13 juni, 19/20 juni en 26/27 juni. Vanaf eind deze maand begint de zomerstop. Landelijk staan in totaal nu 33.000 jeugdteams ingeschreven voor de KNVB Regiocup. Dat zijn niet alle jeugdteams omdat sommige verenigingen al andere plannen hadden of al de teamindeling voor het volgend seizoen hanteren. Nederland telt bijna 500.000 jeugdspelers in deze leeftijdscategorie.

Voor spelers vanaf 18 jaar komen de versoepelingen te laat. Toch is er goed nieuws: de senioren mogen sinds afgelopen weekend weer volledig trainen en onderlinge trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen vereniging. Dit allemaal zonder beperkingen in groepsgrootte en zonder dat er onderling 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden. Helaas mogen senioren nog geen wedstrijden spelen tegen teams van andere verenigingen.