Lennon Ebeltjes (32): 'Slapende reus FC Klazienaveen moet wakker worden'

Lennon Ebeltjes wil in ieder geval nog één kunstje flikken : FC Klazienaveen op korte termijn naar een hoger niveau brengen. Na twaalf mooie seizoenen bij zondag 1e klasser SVBO speelt de geroutineerde doelman komend seizoen in zijn achtertuin. Daarmee is de cirkel tegelijk rond.

Als 5-jarig ventje meldde hij zich destijds aan bij vv Zwartemeer, de club die in de zomer van 2017 fuseerde met Klazienaveen. Ebeltjes begon als spits, maar werd al snel de grote man als keeper.

Logische stap

De overstap van het voetbal in Barger-Oosterveld naar zijn woonplaats Klazienaveen noemt Ebeltjes een weloverwogen keuze. “De zondag is vanaf nu volledig ingeruimd voor mijn gezin en zaterdagclub FC Klazienaveen was de meest logische stap. Het sportpark ligt op een steenworp afstand van ons huis, maar ook het sportieve aspect weegt zwaar. De lat ligt hoog.”

Juiste mensen op de juiste plek

De 32-jarige Ebeltjes bezit nog altijd 'de ambitie van een zestienjarige' en wil dat ook op sportpark De Planeet gestalte geven. “FC Klazienaveen is in mijn optiek een slapende reus die snel wakker moet worden. Toen ik met voorzitter Ralf Herbers in gesprek kwam over de toekomstplannen van FC Klazienaveen werd ik steeds enthousiaster. Met de juiste mensen op de juiste plek en de juiste visie, kan er iets heel moois ontstaan bij FC Klazienaveen. De hoofdmacht speelt in de 3e klasse van het zaterdagvoetbal, maar voor een dorpsgemeenschap met ruim 14.000 inwoners moeten de ambities beduidend hoger liggen. Ik zeg niet dat ik daar in mijn eentje verandering in kan brengen, maar ga er wel mijn schouders onder zetten. Met de huidige spelersgroep en de aangekondigde versterkingen kunnen we zeker flinke stappen maken.”

Voetbaldromen nagejaagd

Met veel toewijding heeft Lennon Ebeltjes zijn voetbaldromen nagejaagd. Hij legt nog steeds zijn ziel en zaligheid in de strijd. Voetballend goed, kan goed met ruimte achter de verdediging omgaan, sterk in hoge ballen en iemand met uitstraling. De vraag rijst of Ebeltjes, voormalig jeugdinternational en in zijn tienerjaren op belangstelling mocht verheugen van Ajax en FC Groningen, het maximale uit zijn voetbalcarrière heeft gehaald. "Dat is best een ingewikkelde vraag. Natuurlijk heb ik vaak gedacht: als ik nou keuze A had gemaakt in plaats van keuze B, was het misschien anders gelopen. Dat weet je niet. Achteraf misschien wel heel erg jammer, maar ik neem mezelf in ieder geval niets kwalijk."

FC Emmen

De toekomst lachte Lennon Ebeltjes aan het begin van de eeuw tegemoet. Op 10-jarige leeftijd maakte de getalenteerde doelman de overstap naar FC Emmen. Een mooie stap in zijn ontwikkeling en Ebeltjes stond een paar jaar later op punt van doorbreken. Eerst informeerde Ajax en toen FC Groningen. “Ik was 16 jaar en zelf rond met FC Groningen, maar doordat FC Emmen mijn opleidingsvergoeding volledig wilde incasseren kwam het helaas niet tot een daadwerkelijke transfer.” Het jeugdexponent van de Drentse profclub koestert echter no hard feelings. “Misschien wilde ik er wel te vroeg staan. Ben misschien te ongeduldig geweest en te overhaast de stap naar het amateurvoetbal gemaakt. Dat is een wijze les geweest. Laat onverlet dat ik ook veel te danken heb aan FC Emmen: fantastische jaren gehad, met goede trainers en ontzettend veel geleerd.”

Jeugdinternational

Niet minder leerzaam en eervol was het optreden in de nationale jeugdselecties. In 2004 werd  Ebeltjes door de bondscoach Wim van Zwam uitgenodigd voor een stage met de nationale selectie van Oranje onder 15 jaar. De keeper kan putten uit prachtervaringen. “Het is onvergetelijk als je wordt uitverkozen bij de beste jeugdspelers van jouw leeftijdscategorie. Met jongens als Wijnaldum, Siem de Jong en Vurnon Anita speelde ik achtereenvolgens in Oranje onder 15, onder 16, onder 17 en onder 18."

Twaalf seizoenen SVBO

In het seizoen 2008/2009 maakte Ebeltjes als 18-jarige de overstap van FC Emmen naar SVBO. “Een fantastische amateurclub, veel vrijwilligers en een goed bestuurskader. Er zijn wel mogelijkheden geweest om tussentijds te vertrekken naar hoger spelende amateurclubs, maar voor mij is het gevoel heel belangrijk. In de selectie heeft iedereen een goede band met elkaar, ook privé gaan we veel met elkaar om. De wil om te winnen is er altijd geweest.”

Combi keeper en jeugdtrainer

Net als bij SVBO combineert Ebeltjes bij FC Klazienaveen zijn rol als doelman met het jeugdtrainerschap. “Ik neem de JO19-1 onder mijn hoede en vorm samen met Herman Kracht en Alex Scheper het technisch hart. Verder wil ik in de nabije toekomst graag verder in het trainerschap en de UEFA B trainerscursus staat dan ook op mijn to-do lijstje."

Doorgaan

Lennon Ebeltjes is echter nog lang niet klaar met zijn actieve voetballoopbaan. Het is dan ook de vraag of FC Klazienaveen echt zijn laatste kunstje is. "In de voetballerij weet je het nooit. Op amateurniveau kan er op termijn zeker nog wel iets interessants voorbij komen. Ik wil zo lang mogelijk doorgaan. Dus we zullen zien wat de toekomst brengt, maar eerst richt ik de focus voor de volle 100% op FC Klazienaveen.”