Tips om brand te voorkomen tijdens de warme zomerdagen

Aangeboden door: overstappen.nl

Wat doe jij om een brand te voorkomen tijdens de warme zomerdagen? Nu het steeds warmer wordt in Nederland neemt de kans op een brand toe. Denk bijvoorbeeld aan een brand als gevolg van een oververhitting van elektrische apparaten in en rondom de woning. Ook het toegenomen gebruik van zonnepanelen vergroot het risico op brand.

Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden die je hebt om een brand zo goed mogelijk te voorkomen.

Tip: je verzekering vergelijken met alternatieven bij andere verzekeraars kan verstandig zijn, wanneer je dit al een tijd niet gedaan hebt. Vergelijkingssite Overstappen.nl helpt je hierbij! Kijk naar de verschillen in de polissen, zodat je verzekerd bent van een goede dekking mocht er onverhoopt toch brand uitbreken.

#1: houd spuitbussen buiten de felle zon

Het is onverstandig om spuitbussen, zoals een slagroombus of bijvoorbeeld een flesje deodorant, in de zon te zetten. De kans bestaat dat deze spuitbussen ontploffen. Wellicht zet je de bus met deodorant nooit buiten neer, maar wel achter een raam in de badkamer. Ook dit brengt risico’s met zich mee. Het raam kan het effect van de zon op een spuitbus zelfs vergroten. Zet een spuitbus om deze reden altijd in een kast of bij het raam uit de buurt. 

#2: laat elektrische apparaten in de avond draaien 

Voorkom een oververhitting van elektrische apparaten in huis tijdens de warmste zomerdagen, door deze in de avond te laten draaien. Denk hierbij aan de wasmachine, een vaatwasser en een wasdroger. Kostentechnisch is het, mits je zonnepanelen op het dak hebt liggen, aantrekkelijker om de apparaten overdag aan te zetten. Zo betaal je minder voor je energieverbruik. Deze tip geldt om deze reden voornamelijk voor de warmste dagen in de zomer. Op dagen met temperaturen tussen de 25 en 30 graden kun je deze apparaten ook in de ochtend of namiddag laten draaien. 

#3: doof het vuur in de vuurkorf 

Wat is er romantischer dan een vuurtje in de vuurkorf op een zomeravond? Zorg dat het vuur nooit onbeheerd is en laat het vuur doven als je aan het eind van de avond naar binnen gaat. Zo voorkom je dat er buiten je zicht om een brand kan ontstaan. Een harde windvlaag zou de vuurkorf om kunnen laten vallen of smeulend as op droog gras terecht laten komen. Het kan het begin van een brand rond je woning zijn.