Wildlands Foto van de Week - 20

‘Een kijk naar mijn evenbeeld’. Deze titel gaf Anoeska van Kessel uit ’t Harde haar ingezonden foto mee. Of de leeuwin dat denkt, weet niemand. Maar een prachtig plaatje is het zeker! Dit is dan ook de Wildlands Foto van de Week geworden.

Dat dit een vrouwtjesleeuw is, is duidelijk te zien. Volwassen mannetjesleeuwen zijn veel groter dan vrouwtjes en hebben indrukwekkende manen rond de nek. Die manen laten het mannetje er indrukwekkend uit zien, wat aantrekkelijk is voor de vrouwtjes en intimiderend voor andere mannen. Leeuwen zijn de enige katachtigen die in grote groepen leven. In de groep leven leeuwinnen en hun welpen samen met één of meer volwassen mannetjes, die geen familie van hen zijn.

De groep heeft een hechte band en accepteert geen ‘vreemden’. De mannetjes blijven een paar maanden of een paar jaar, maar de leeuwinnen blijven voor het leven bij elkaar. Helaas wordt door bedreigingen - zoals ziekte, jacht door mensen en verlies van leefgebied - de populatie leeuwen in het wild steeds kleiner. De natuurlijke habitat van leeuwen is nu alleen nog te vinden in beschermde reservaten en de verplaatsing van leeuwen tussen troepen wordt steeds beperkter. Maar gelukkig hoeft de leeuwin op de foto van Anoeska zich daar niet druk over te maken; zij kan dus ongestoord naar zichzelf blijven staren in het water. Of ziet ze daar toch een lekker vishapje zwemmen?

Meedoen

Wil je meedoen aan deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van minimaal 1 MB - onder vermelding van volledige naam en woonplaats - in via foto@wildlands.nl.