Wildlands Foto van de Week - 19

Jørn Baech-Laursen uit Nieuw-Weerdinge maakte de Wildlands Foto van de Week. Hij fotografeerde deze twee vlinders van de soort Idea leuconoe, die hier uit de blauw met paarse bloemen van Stachytarpheta drinken.

De Stachytarpheta is één van de belangrijkste nectarplanten in de Vlindertempel van het park. De Idea Ieuconoe is ook wel beter bekend als de papiervlinder. Doordat de rups van giftige planten eet, is deze zelf ook giftig. Eén van de meest onvoorstelbare eigenschappen van vlinders is de manier waarop ze veranderen van kruipende rupsen in gevleugelde schoonheden. Dit proces wordt een metamorfose genoemd en laat wetenschappers nog steeds perplex staan.

In feite weten ze nog altijd niet precies hoe het werkt! Wat ze wel weten, is dat wanneer een rups zichzelf afsluit in een pop er chemicaliën uit het lichaam vrijkomen die alle cellen veranderen en herschikken om de nieuwe vorm van de vlinder te creëren, inclusief de vleugels.

En deze vorm heeft de vast trotse weekwinnaar Jørn prachtig weten vast te leggen! De compositie lijkt bijna een spiegeling, maar het zijn toch echt twee zwart-witte exemplaren. Het paars en blauw van de bloem springt er echt uit. Een even fraai als natuurlijk plaatje dus.

Meedoen

Heb jij een mooie, bijzondere, grappige of ontroerende foto gemaakt in Wildlands en wil je meedoen aan deze verkiezing? Stuur dan jouw horizontale foto van minimaal 1 MB - onder vermelding van volledige naam en woonplaats - in via foto@wildlands.nl.