Activiteitencoördinator Willem de Bie: ‘Hopelijk is er vanaf medio juni weer iets mogelijk in Coevorden centrum’

Centrummanagement Coevorden zit niet stil ondanks de nog altijd voortdurende coronacrisis. Activiteitencoördinator Willem de Bie (60) uit Coevorden blijft positief over het restant van dit kalenderjaar. Hij licht een tipje van de sluier op.

Eerst blikt De Bie terug op wat gerealiseerd is in het stadscentrum. Zo zorgden Centrummanagement Coevorden, de Coevorder Handelsvereniging en de gemeente Coevorden samen voor een vernieuwde geluidsinstallatie en de mogelijkheid tot het huren of kopen van afzetpaaltjes met koorden en bloembakken (voor) bij de terrassen aan het marktplein. „Dit konden we bekostigen met hulp van budgetten, die door de coronacrisis niet gebruikt zijn voor evenementen.”

De oud-inwoner van het Gelderse Ugchelen kijkt met enige weemoed terug op bijvoorbeeld de zomer van 2019 toen in Coevorden heel wat evenementen succesvol verliepen. Corona zet ook wat dat betreft al ruim één jaar een fikse streep door de rekening, al lijkt er volgens De Bie vanaf medio juni weer iets mogelijk. ,,We willen op 13 juni een koopzondag houden”, trapt de zestiger af tijdens een gesprek in hartje ganzenstad. „Het is te hopen dat er dan weer iets mag, ook al is het alleen een gitarist of een draaiorgel.”

Vestewandeling

De Vestewandeling in Coevorden kan volgens De Bie in elk geval doorgaan en wel op de zaterdagen 22 en 29 mei. Met steun van onder meer Magisch Drenthe en het Stedelijk Museum Coevorden kunnen deelnemers een wandeling maken door de stad van strijd en onderweg krijgen zij een hapje of drankje van (horeca)ondernemers in het centrum. Inschrijven kan - tegen een kleine bijdrage - op 22 en/of 29 mei. De wandeling bedraagt drie kilometer en wandelaars krijgen een goodiebag cadeau van het Stedelijk Museum Coevorden en Magisch Drenthe. De start is op 22 mei bij Talens en op 29 mei bij De Ganzenhoedster.

De Bie is ook hoopvol over de traditionele zomerkermis en piekiesmarkt. „Deze kermis is van 21 tot en met 25 juli; de piekiesmarkt wordt gehouden op 24 juli en de koopzondag op 25 juli. Verder is het natuurlijk vooral hopen dat er tot die tijd geen gekke dingen gebeuren op het vlak van coronabesmettingen, want dan kan de overheid ingrijpen.” De wens is dus ook volgens De Bie de vader van de gedachte. In juli en augustus staan op zaterdagen de kasteelmarkten op het menu. ,,Omdat de meeste mensen dan zijn gevaccineerd, heb ik goede hoop op doorgang.”

Ganzenmarkt Grachtenloop

In november staat de Ganzenmarkt op het programma. Dat meerdaagse Coevorder volksfeest wordt dit jaar uitgebreid met de Ganzenmarkt Grachtenloop op 6 november. „Dat is dus een extra programma binnen dit feestweekend. Of het dan koud is voor de deelnemers? Dan moeten ze maar wat harder lopen”, grapt De Bie. „We hopen in elk geval op de zon.”

De sfeervolle slotstukken van 2021 moeten - van 17 tot en met 19 december - de kerstmarkt, het IJzerkoekenoproer en het Dickensfestijn worden. De Bie: „Meest van belang is de saamhorigheid. We organiseren alles samen als groep, want alleen ben je echt nergens. Geloof me.”