Column Henk Folkerts | Vlaggen met hoogtevrees

Als cultureel kosters van de Grote Kerk moeten we van alle markten thuis zijn. Je ontvangt bezoekers, je vertelt de gasten over de exposities, de kerk, over Emmen. Je ontvangt artiesten en zorgt dat ze met een goed gevoel weer naar huis gaan.

Je zorgt er voor dat trouwerijen, uitvaartdiensten en verhuringen netjes verlopen en naast nog duizend en één andere zaken wil je dat de kerk er netjes uitziet. En gezien de reacties gaat ons dat prima af.

Wat ze ons echter niet verteld hebben in het sollicitatiegesprek is dat er op hoogtijdagen gevlagd moet worden. Nu is de kerk niet zo hoog, maar wel hoog genoeg dat, als je hoogtevrees hebt, je daar flink tegenop kunt zien. In de toren zijn drie houten, vrij steile trappen die je tot onder de spits leiden, de plek waar gevlagd moet worden. Maar wat als je op de dikke zaterdageditie van de Telegraaf gaat staan, je al hoogtevrees hebt?

Als u mij een beetje volgt via deze krant of Facebook dan weet u dat ik niet de meest handige man ben. Voeg daarbij die hoogtevrees en je hebt alle ingrediënten om daarboven vreselijk onhandig en onzeker te opereren. In de afgelopen jaren heb ik het een paar keer geprobeerd. Het moeilijkst is het strijken van de vlag. Als je de vlag naar je toe haalt moet je oppassen dat de vlag niet losschiet en vervolgens aan het uiterste puntje van de mast blijft hangen. Want als dat gebeurt moet je met een lange zware stok min of meer over de reling hangen om de vlag naar je toe te halen. Angstzweet op de rug en maar hopen dat er niemand onder de kerk loopt. U heeft blijkbaar tot nu toe geluk gehad. Dat is echt niet te doen.

Met mijn lengte op heuphoogte over de leuning hangen…

Ik heb vroeger op school geleerd dat oudere kerken zo hoog zijn om zo dicht mogelijk bij God te zijn. Wat mij betreft had God ook wel ff naar beneden kunnen komen.

Maar goed, als u weer eens een vlag ergens hoog in een toren ziet hangen denk dan nog eens aan al die Berten en Jannen die dat geheel vrijwillig doen. Deze Henk doet het niet meer.