Vergeten beroep: waarom de schoorsteenveger nog steeds belangrijk is

pixabay.com

Schoorsteenveger: het klinkt als iets uit een fabeltjesboek. Toch is het een bestaand én broodnodig beroep. In Nederland vinden er per dag namelijk wel 13 woningbranden plaats. En vuil in de schoorsteen is in de meeste gevallen de boosdoener.

Schoon stoken is daarom hartstikke belangrijk, ook anno 2021. Dit is wat een schoorsteenveger voor jou kan betekenen.

Brandveilige schoorsteen

Elk jaar rukt de Nederlandse brandweer zo’n 20.000 keer uit. De aanleiding? Een schoorsteenbrand. Veilig wonen begint daarom bij een brandveilige schoorsteen. Door je schoorsteen en het rookkanaal minstens één keer per jaar te laten vegen, kun je onbezorgd blijven stoken.

Wat veroorzaakt een schoorsteenbrand?

Als je lekker voor de open haard of houtkachel zit, denk je er niet aan. Toch blijven er na het stoken allemaal onverbrande deeltjes en hardnekkige aanslag in de schoorsteen achter. Deze resten kunnen erg makkelijk vlam vatten en daarmee rook of zelfs brand in je woonkamer veroorzaken.

Kans op koolmonoxidevergiftiging

Daarnaast zorgt verkeerd stoken of stoken met een vuile schoorsteen voor een grotere kans op vergiftiging door koolmonoxide. De verbrandingsgassen kunnen daardoor namelijk niet goed naar buiten worden afgevoerd, waardoor ze regelrecht in huis terecht komen.

Jaarlijkse veegbeurt

Vuil of een verstopping in de schoorsteen kun je voorkomen door deze jaarlijks te laten onderhouden door een schoorsteenveger. Deze specialist reinigt je schoorsteen en inspecteert het rookkanaal. Daarnaast wordt vaak ook de luchtdichtheid van de verbindingen gecontroleerd, om koolmonoxidevergiftiging te vermijden. Door de schoorsteenveger tijdig in te schakelen hou je gevaarlijke situaties buiten de deur.

Wat je zelf kan doen

Heb je een hout- of kolenkachel? Dan zijn er nog een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, waaronder:

  • Maak je kachel na elke winter grondig schoon.
  • Verwijder as geregeld. Als dit in het rooster van je kachel komt te zitten, is er onvoldoende ventilatie en kan er koolmonoxide ontstaan.

Koolmonoxidemelder

Daarnaast is een koolmonoxidemelder of een CO-melder een must voor iedereen die een open haard of houtkachel in huis heeft. Voor zo’n 20 euro heb je er al eentje. Zorg wel dat je een betrouwbare en veilige melder koopt.

Kies voor een melder die:

  • een luid signaal geeft als er een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide vrijkomt;
  • niet voortijdig piept bij kleine hoeveelheden;
  • ​waarschuwt als de batterij van de melder bijna vervangen moet worden.