Corona treft vier medewerkers Bibliotheek Emmen; gebouw gaat twee weken op slot

De bibliotheek aan het Noorderplein in Emmen is vanaf vandaag tot en met zondag 2 mei dicht, omdat vier medewerkers besmet zijn met het coronavirus.

Bezoekers kunnen tot die tijd geen reserveringen afhalen. Slechts twee medewerkers werken wel tot maandag 3 mei in het gebouw. De overige twintig werken thuis.

De vier besmette medewerkers wonen volgens directeur Nicole Stiekema allemaal niet in de gemeente Emmen, maar in omliggende gemeenten. ,,Zij hebben in de afgelopen anderhalve week een positieve uitslag gekregen. Daarop hebben wij als bibliotheek zelf het besluit genomen om tijdelijk dicht te gaan.”

‘Collega’s bepalen zelf of ze in quarantaine gaan’

De vier getroffen medewerkers zitten in thuisisolatie. ,,We willen geen enkel risico nemen. Andere collega’s moeten zelf besluiten of ze ook in quarantaine gaan. Dat hangt af van het feit of ze wel of geen nauw contact hebben gehad met de besmette collega’s.”

Stiekema zet vraagtekens bij de oorzaak van de besmettingen. ,,We leven in de bibliotheek de coronamaatregelen zeer streng na, dus we weten niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het kan zijn dat ze alle vier afzonderlijk buiten de bibliotheek zijn besmet, maar ze kunnen elkaar in de bibliotheek toch hebben aangestoken.”

De vestigingen in Klazienaveen, Nieuw Amsterdam en Emmer-Compascuum blijven wel open voor het ophalen van boeken. ,,Na 3 mei gaan we bespreken of er aanvullende maatregelen in de bibliotheek nodig zijn.”