Werknemers Teijin Aramid in Emmen gaan woensdag staken: bedrijf wijst ultimatum beter cao-bod af

De FNV legt de productie van kunstvezel bij Teijin Aramid in Emmen woendag van 10.00 tot 22.00 stil om van het bedrijf een beter cao-bod af te dwingen.

Volgens Janwillem Compaijen van de vakbond zal het daarna enkele dagen duren voordat de fabriek weer normaal draait. Hij dreigt met een staking voor onbepaalde tijd vanaf dinsdag 14.00 uur als het bedrijf niet toegeeft. De vakbond heeft verder alle medewerkers opgeroepen ‘stipt’ te werken en geen overuren te maken zo lang Teijin Aramid voet bij stuk houdt.

‘Schade onevenredig groot’

Bij de vestiging in Delfzijl komt echter geen werkonderbreking. Daar werken momenteel honderden externe krachten aan het onderhoud van de fabriek die daarom tot begin juni stilligt. ,,Als we daar het werk onderbreken is de schade onevenredig groot”, zegt Compaijen. Ook bij de kleine productieafdeling in Arnhem wordt niet gestaakt. ,,De actiebereid was daar niet groot”, aldus de FNV-bestuurder.

De FNV had het bedrijf tot woensdagochtend negen uur de tijd gegeven om met een beter bod te komen, maar de kunstvezelfabrikant heeft maandag al in een brief laten weten daar geen gehoor aan te geven.

‘Een mooi pakket’

De directie noemt in een brief aan de vakbond de geboden driejarige cao met een loonsverhoging van 6,25 procent ’een mooi pakket voor al onze medewerkers met een agenda voor de toekomst’.

De voorgestelde loonsverhoging die de FNV onvoldoende vindt, is volgens Teijin Aramid vergeleken met andere cao’s ‘zonder twijfel marktconform’. De directie meldt dat vakbond De Unie wel akkoord is met het eindbod en de CNV zich nog beraadt. Het klemmend verzoek om van acties af te zien heeft de FNV dus afgewezen.

Struikelblok

Na vijftien maanden onderhandelingen over een driejarige cao die met terugwerkende kracht op 1 april 2020 zou ingaan, bleek de loonsverhoging het struikelblok. De FNV wilde minimaal drie jaar achtereen drie procent erbij. Nu het ultimatum is gesteld grijpt de vakbond terug op de eisen waarmee het naar de onderhandelingstafel ging. Dat betekent dat er nu drie keer vijf procent extra wordt verlangd.