Volleybalster Tess de Vries valt met haar neus in de boter bij Apollo 8

Volleybalster Tess de Vries valt bij eredivisionist Apollo 8 uit Borne met haar neus in de boter. Eerder nog dan de oud-jeugdspeelster van Tjoba Klazienaveen zelf had verwacht, stond ze vorige week met de nationale beker in haar handen.

De honger naar succes is echter nog niet gestild. In een 'best of 5 serie' is de ploeg van De Vries inmiddels ook op jacht naar de landstitel. Het zijn mooie tijden voor de 20-jarige topvolleybalster uit Klazienaveen. De bekerfinale was er voor haar één om nooit te vergeten. Ze omschrijft de euforie: ,,Alles was tot in de puntjes georganiseerd. In Martini Plaza in Groningen stond ons tegen VCN uit Capelle aan den IJssel een pittige klus te wachten, maar we hebben het strijdplan perfect uitgevoerd. Toen het laatste punt werd gemaakt en de 3-1 zege een feit was, vloog iedereen elkaar dolgelukkig in de armen. Een moment wat me altijd bij zal blijven. De beker in je hand, medaille om je nek en alle positieve reacties van familie en vrienden. Dat is toch echt waar je het allemaal voor doet”, zegt De Vries, die aan haar tweede seizoen bezig is bij de club uit Twente.

Kers op de taart

Met het binnenhalen van de landstitel wil Tess de Vries de kers op de taart zetten. ,,De kwalificatie voor de eindstrijd hebben we te danken aan onze prestaties in de reguliere competitie en kampioenspoule. We zijn een hechte vechtmachine en zullen nooit opgeven. We strijden ook echt met en voor elkaar en dat maakt ons een uitgebalanceerd team. Niet alleen binnen de lijnen, maar ook daarbuiten.”

Tess de Vries startte haar loopbaan op 7-jarige leeftijd bij Tjoba Klazienaveen. De club waar ze is opgegroeid en tot haar veertiende actief was. ,,Op basis van selectietrainingen op Papendal – voor de toenmalige Pré Jeugd Oranje – werd ik gevraagd of ik intern op dit Centrum voor Topsport en Onderwijs in Arnhem wilde komen. Ik was toen 14 jaar, maar kreeg een unieke kans om veel ervaring op te doen. Tot mijn zeventiende heb ik voor het Talentteam Papendal gespeeld. Ik kon me hier laten zien op het hoogste niveau van Nederland. Vervolgens heb ik de overstap naar Alterno in Apeldoorn gemaakt en in 2019 kwam ik onder contract bij Apollo 8. De keuze voor de club uit Borne was eigenlijk snel gemaakt. De ambitie die deze club uitstraalt heeft mij van meet af aan aangetrokken. Het is een juiste keuze gebleken.”

Aanvalskracht

De aanvalskracht is haar sterke wapen. ,,Als diagonaalspeelster sta je er vooral om de punten binnen te slaan. Mijn enthousiasme en positieve coaching is een groot pluspunt. Altijd proberen iedereen op scherp te zetten, aan te moedigen en te helpen in het veld waar nodig. Een ontwikkelpunt is het verdedigen van tips en shots. Vaak ben ik net iets te laat”, aldus de tweedejaars studente fysiotherapie. Een opleiding die ze volgt aan de Saxion Hogeschool in Enschede.

Op de vraag of een buitenlands avontuur in het verschiet ligt, klinkt Tess de Vries nog wat terughoudend. ,,Het zou natuurlijk heel erg mooi zijn. Ik sta er op termijn dan ook zeker voor open, maar ik weet wel dat ik eerst in Nederland wil presteren. Als er vervolgens een mooie uitdaging op mijn pad komt, dan sluit ik dat absoluut niet uit. Ik ga het avontuur graag tegemoet.”