Emmen.Toen | oplossing aflevering 237

Het was toch best een moeilijke opgave, volgens trouwe lezer Piet Fokkema. Uiteindelijk volgde hij zijn gevoel en koos hij voor de Noorderstraat. Dat leverde de Emmenaar gelijk een goed gevoel op, want het klopte.

Dat constateerde ook Piet Naber die ons verblijdde met een uitvoerige beschrijving van deze winkelstraat: ,,We kijken vanuit de Hoofdstraat naar de Noorderstraat. Nu is het voetgangersgebied. Aan de bebouwing en de auto’s te zien zal de foto in de jaren zestig gemaakt zijn. Het eerste pand met het zonnescherm was de manufacturenzaak van Jacobs. De Joodse Maurits Jacobs en zijn vrouw Rosa zaten in de oorlog onder meer ondergedoken in het bekende onderduikershol in het Valtherbos. Ze hebben daardoor als een van de weinige Joodse Emmenaren de oorlog overleefd. Daarnaast is de winkel van de dames Lutken te zien, een kruidenierszaak. Op de plek van deze beide panden zijn de winkels gekomen die tegen de Torenflat werden aangebouwd, waaronder Albert Herenmode en stomerij EER."

Naber vervolgt: ,,Nog net boven het pand van Lutken is een dak te zien - met voorop een schoorsteen - van een woonhuis. Het pand is verder op de foto niet te zien omdat het wat achteruit stond. Dat was het huis waar ik geboren ben en tot 1950 gewoond heb. In 1978 is het afgebroken. Nu staat daar een flat met appartementen. Het gebouw met het smalle raam, links van de boom, staat er nog steeds. Daarin was vroeger apotheek De Vriendschap gevestigd. Tegenwoordig bevindt zich daar de winkel in sportartikelen van Weggemans. Onder het raam is de poort waar je vroeger onderdoor kon lopen om bij de Action te komen.”

Jannie Davids herkende de Noorderstraat ook direct. ,,Toen ik de foto zag, dacht ik aan de Noorderstraat vanwege het vooruitspringende pand rechts, maar ik herkende ook het aparte raam en de doorgang bij Weggemans.”