Verrassende transfer: FC Groningen kaapt Michael de Leeuw (34) weg bij FC Emmen

Michael de Leeuw keert met ingang van komend voetbalseizoen terug bij FC Groningen. De nummer zes van de eredivisie kaapt de 34-jarige aanvaller weg bij FC Emmen, dat ook graag met de goaltjesdief door had willen gaan.

De Leeuw voetbalde van 2012 tot en met 2016 ook al voor FC Groningen. De spits maakte toen 55 doelpunten in 137 wedstrijden. Hoogtepunt was de bekerwinst in 2015. De Leeuw tekent voor één seizoen bij de Trots van het Noorden met een optie op nog een jaar. Hij komt transfervrij over van FC Emmen, zijn contract in Zuidoost-Drenthe loopt nog door tot aan de zomer. De Leeuw wil in die periode lijfsbehoud bewerkstelligen met zijn in degradatienood verkerende werkgever.

‘Groningen voelt ook als thuis’

De Drenten deden de in Groningen woonachtige De Leeuw ook een aanbieding, maar toen FC Groningen zich meldde was de keuze voor de routinier snel gemaakt. ,,Ik ben en blijf van origine een Brabander, maar Groningen voelt na al die jaren ook als mijn thuis’’, laat de spits weten, die voorheen ook zijn doelpunten maakte voor Willem II, SC Veendam en Chicago Fire.

,,Ik heb me na mijn terugkomst uit Amerika in Groningen gevestigd met mijn gezin en ook de komende jaren zijn gericht op een verblijf in Groningen. Ik ben heel blij komende zomer terug te keren bij FC Groningen. De club biedt me een fantastische mogelijkheid, maar ik hoop wel dat ik volgend seizoen tegen FC Emmen kan spelen. De komende weken gaan we er alles aan doen om FC Emmen te behouden voor de eredivisie. Daarop zal tot het einde van dit seizoen mijn focus liggen.’’

Publiekslieveling bij FC Groningen

Intussen verheugt bij FC Groningen technisch directeur Mark-Jan Fledderus zich alvast op de komst van de ervaren aanvaller, die de concurrentie met Jörgen Strand Larsen aan kan gaan of in een rol naast de Noorse spits kan fungeren.

,,Michael toont al zijn hele carrière aan dat hij een heel belangrijk onderdeel in het voetbal goed beheerst: het maken van doelpunten’’, weet Fledderus. ,,Hij heeft de gave op het juiste moment op de juiste plaats te staan en belangrijk te zijn met zijn goals. Buiten zijn doelpunten was Michael een publiekslieveling bij FC Groningen omdat hij ontzettend veel energie in zijn spel stopt. Dit doet hij nog steeds en dat slaat aan bij onze strijdwijze en wat onze supporters van spelers verwachten. Daarnaast is hij een prettig persoon, die in de kleedkamer wel durft te zeggen waarop het staat. Wij zijn ervan overtuigd dat hij met zijn ervaring in onze jonge spelersgroep een vooraanstaande rol kan spelen.’’