Meneer Meertens vertelt | ‘t Snoepje van de week

Niet alleen zijn archief blijkt indrukwekkend. Van hetzelfde kaliber zijn de dikke mappen vol historische foto’s, die een breed beeld geven van pakweg de afgelopen 80 jaar.

Die kennis van de plaatselijke historie bestaat niet alleen op papier. Ook het geheugen van de 74-jarige Emmenaar is een rijke bron vol verhalen en anekdotes. Kortom, Geert Meertens ten voeten uit!

,,In de Minister Kanstraat ben ik geboren en getogen. Een gezellige, rustige straat, letterlijk op een steenworp van het Emmer centrum. De Hoofdstraat ligt om de hoek en als kind kwamen we er, zowel alleen als met onze ouders, best vaak. Als je de huidige situatie vergelijkt met die op oude foto's uit die tijd, wordt duidelijk dat er in de tussenliggende decennia veel is veranderd. Vrijwel alle winkels zijn ondertussen in andere handen overgegaan. Tijd voor een korte en beperkte terugblik.

Aan de overzijde van de Hoofdstraat kwam ik vaak bij onder andere De Gruijter. Een bekende kruideniersketen - bekend van de kreet ‘t Snoepje van de week’ - waar mijn ouders hun boodschappen deden. Van het interieur herinner ik me de prachtige taferelen op de wanden. Onder andere een tropisch landschap samengesteld uit fraai getinte tegeltjes. Behalve andere kruidenierswaren stond De Gruijter bekend om zijn smaakvolle koffiebonen. Overigens wachtte je destijds nog gewoon op je beurt, van winkelkarretjes was nog geen sprake. Naast dit pand stond de slagerij van Snijders en vervolgens de kleine kruidenierszaak van de familie Middendorp. Ik zie nog de indrukwekkende, donkerrode en handbediende snijmachine staan, waarmee kaas en vlees in plakjes werden gesneden. De weegschaal was van dezelfde kleur en ook van het degelijke merk ‘Berkel’.

Voor een dubbeltje

In het volgende pand was Bata gevestigd, een bekend schoenenmerk. Behalve voor de aanschaf van nieuw schoeisel, kwam ik er ook geregeld op verzoek van mijn moeder. Als er namelijk een ladder in haar nylonkous zat, was de Bata het adres om die minder fraaie ophaal te laten repareren. De kosten waren trouwens te overzien: een dubbeltje!

Bij buurman Warrink kon je vervolgens terecht voor kinderwagens en andere babygerelateerde zaken. Op het aansluitende adres verkocht ‘Lintje’ Meijer een keur aan tassen en aanverwante producten. Een naam die alles te maken had met Meijer senior, die zijn omzet realiseerde met de huis-aan-huis verkoop van onder andere lint. Het rijtje winkeliers ter plekke is verder aan te vullen met bekende namen als bakkerij Ten Napel, fotozaak Meilink en Van der Kaap met luxe dameskleding. Ook aan de overzijde van de straat is veel veranderd. We herinneren ons Elektriciteitszaak Schultz, Mulder's Stoffenhuis, schoenenzaak Ziengs, Smit Bloemen, garage Beugeling, Pop Shop, sportzaak Strootman en slagerij Veldkamp.