Vrouwendag Coevorden zondagmiddag online met lezingen, interviews en dansoptreden

Culturele instellingen in Coevorden zijn een bijzondere samenwerking aangegaan met de maatschappelijke instelling Home-Start Coevorden. De activiteiten worden door Stedelijk Museum Coevorden, Theater Hofpoort, Bibliotheek Coevorden en Synagoge Coevorden georganiseerd in het kader van de Internationale Vrouwendag, die elk jaar valt op 8 maart.

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder meer op het gebied van kiesrecht en arbeid. In 1912 werd Vrouwendag voor het eerst in Nederland gevierd. In 2021 is het thema van Internationale Vrouwendag: ‘Invloed met Impact’. Een thema dat positiviteit uitstraalt. Platform Internationale Vrouwendag levert een bijdrage aan het zichtbaar maken van het belang van Internationale Vrouwendag door het publiceren van activiteiten in Nederland en België. Op de website www.internationale-vrouwendag.nl staan alle activiteiten, die in het kader van Internationale Vrouwendag worden gehouden.

Sterke vrouwen van Coevorden

In november 2020 is er een actie gestart waarbij de organiserende instellingen op zoek zijn gegaan naar ‘sterke vrouwen in de gemeente Coevorden’. Inwoners van de gemeente Coevorden konden een sterke vrouw opgeven. Deze vrouwen worden tijdens het weekend van Internationale Vrouwendag in het zonnetje gezet. De organisatie heeft een video laten maken waarin negen sterke vrouwen uit Coevorden worden gepresenteerd. In de video wordt het verhaal van historische vrouwen én hedendaagse vrouwen verteld. De film is ontwikkeld door Jur Wiersema en te zien op de Facebookpagina van Vrouwendag Coevorden.

Tentoonstelling op Weeshuisweide

De sterke vrouwen van Coevorden die in de film voorbijkomen, hebben thans ‘op straat’ een podium. Op de Weeshuisweide in hartje Coevorden is een tentoonstelling te zien over deze sterke vrouwen. Op deze manier kunnen bezoekers - geheel coronaproof - het verhaal van de vrouwen lezen. De boodschap van deze expo is dat vrouwen elkaar ‘dragen’ en zodoende vooruit kunnen helpen. De borden blijven deze hele maand maart staan en zijn ontworpen door Patrick Belgers van Trillend Huis.

Vanwege de huidige situatie omtrent het coronavirus is het weekendprogramma aangepast. Op zondag 7 maart kan vanaf 14.00 uur gekeken worden naar een online programma via streekomroep ZO!34. De uitzending duurt ongeveer een uur en bestaat uit onder meer lezingen, interviews en een dansoptreden.