Is Coevorden het mooiste vestingstadje van Nederland?

Coevorden is een kanshebber voor de titel ‘mooiste vestingstadje van Nederland’. De prijs wordt uitgereikt door de ANWB.

In totaal heeft Nederland meer dan 160 vestingsteden. Voor de wedstrijd zijn veertig steden geselecteerd, waaronder dus Coevorden. Om genomineerd te worden, moesten de steden aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moeten de steden een beschermd stadgezicht hebben, met duidelijk aanwezige wallen, muren en of poorten. Ook heeft de stad niet meer dan 40.000 inwoners en moet er een duidelijke stedelijke structuur zijn. De ANWB houdt ook rekening met de aanwezigheid van recreatieve mogelijkheden.

Stemmen en jury

Tot en met 15 april kan op de verschillende stadjes gestemd worden. De stemming bepaalt welke bij de vijf mooiste vestingstadjes horen. Een jury - bestaande uit Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (historicus) en Marieke Haafkens (route-expert bij ANWB Eropuit) - kiest hieruit de stad die zich 'allermooiste vestingstadje van Nederland' mag noemen.