Stedelijk Museum legt Coevorden als ganzenstad onder de loep

Quarantainevermaak door het Stedelijk Museum Coevorden en de Coevorder Courant zijn nog tot en met volgende week onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In de editie van deze week is er aandacht voor Coevorden als ganzenstad. Want waar komt die naam eigenlijk vandaan? In de rubriek Coevorden DNA duiken het museum en de krant kort in de geschiedenis en het verhaal achter deze ganzenstad. ,,Maar we kijken ook naar hoe we tegenwoordig de Ganzenmarkt nog herdenken in Coevorden: wat is er nog te doen op die leste Biestemaondag? Daarnaast blikken kort terug op de tentoonstelling ‘Tussen kunst en geschiedenis’, die Stedelijk Museum Coevorden in 2018 organiseerde", vertelt Melissa Luisman namens het museum in de stad.

Luisman: ,,Acht kunstenaars maakten daarbij een kunstwerk, geïnspireerd door de geschiedenis van Coevorden. Kunstenaar Jans Muskee maakte een prachtig kunstwerk van ‘Ganzen Geertje’, de mannelijke tegenhanger van de welbekende ‘Ganzen Geesje’. Hij plaatste de ganzenhoeder in zijn kunstwerk op de rotonde in Coevorden, nabij het station. Hij bracht hiermee op bijzondere wijze de geschiedenis van Coevorden samen met hedendaagse kunst."

Voor kinderen zijn er volgens Luisman wederom leuke opdrachten, deze keer in het kader van de ganzenstad. ,,Er is een kleurplaat, een zoekplaatje én een tekenopdracht. Vergeet niet jouw resultaten op te sturen naar het museum per post of per mail via info@museumcoevorden.nl. Dan maak je kans op een leuke verrassingsprijs!"

Gesloten

Stedelijk Museum Coevorden moet gesloten blijven tot in elk geval 15 maart vanwege de aangescherpte maatregelen omtrent het coronavirus. De laatste editie van quarantainevermaak in de Coevorder Courant staat gepland op dinsdag 9 maart.