Routinier Niek Haan van Drenthina staat voorlopig droog

Voor Niek Haan biedt de aangekondigde versoepeling voor amateursporters geen enkel soelaas. De 28-jarige centrale verdediger van Drenthina moet vooralsnog genoegen nemen met een rol langs de zijlijn. Sporters in de leeftijd tot 27 jaar kunnen vanaf vandaag, zonder 1,5 meter afstand, weer volop gaan trainen.

Haan valt met zijn 28 lentes nipt buiten de boot en dat is zuur voor een speler die inmiddels meer dan 300 wedstrijden in de hoofdmacht van Drenthina achter zijn naam heeft staan. ,,Ik sta voorlopig droog en daar word ik bepaald niet vrolijk van”, zegt Haan op het hoofdveld aan de Oude Roswinkelerweg in Emmen.

De routinier en clubman voelt het gemis van het voetbal en de derde helft. ,,De wedstrijdspanning, de adrenaline en de euforie na een zege. Dat wil ik als sportman graag weer beleven.” Haan speelt al vanaf zijn tiende in het groen-witte tricot, maar voorlopig hijst hij zich in hardloop- en wielerkleding. ,,Ik blijf fit met hardlopen en zit vaak op de racefiets, maar ik wil niets liever dan weer deelnemen aan de groepstraining en uitzicht hebben op wedstrijden.”

Kanttekeningen

Haan, die in het dagelijks leven werkt bij Sincerus Letselschade, beseft wel degelijk de grote dilemma’s waar het kabinet zich voor gesteld ziet, maar plaatst ook kanttekeningen. ,,Ik heb het nog eens nagekeken en dan blijkt dat het Nederlandse jeugdbeleid gebaseerd is op een leeftijd tot en met 26 jaar. Dat is niet echt logisch, want in veel teamsporten hebben vrijwel alle seniorenteams spelers boven de 27 in de selectie. Bij Drenthina is ongeveer de helft de 27 jaar gepasseerd en dus kun je met deze versoepelingen nauwelijks uit de voeten.”

Een leeftijdsgrens tot en met 23 jaar - die in de sportwereld veel vaker wordt aangehouden - zou volgens Haan logischer zijn. ,,Verder zou je kunnen betogen dat de overheid de grens moet verruimen naar 35 jaar, zodat bijna alle selectieteams weer volledig kunnen trainen. Kennelijk is dit te risicovol, maar de grens van 27 blijf ik bijzonder vinden.”

Hoge verwachtingen

Intussen is duidelijk geworden dat de competities niet zullen worden afgemaakt. ,,Dat besluit zat er ook al aan te komen. Dan te bedenken dat we in augustus nog met hoge verwachtingen van start zijn gegaan. Laten we alsjeblieft hopen dat het tij snel zal keren en dat we op korte termijn weer met onze voltallige selectie kunnen trainen. En nog belangrijker; wedstrijden kunnen spelen.”