Emmen huurt woning in Emmerhout en richt deze in als energiezuinige modelwoning

De woning aan de Laan van de Marel 343 in de wijk Emmerhout in Emmen staat de komende vier jaar model voor een energiezuinige woning. Dat doet de gemeente is samenwerking met Wijkbelangen Emmerhout en het wijkexpeditieteam Emmerhout Energieneutraal.

In de woning kunnen huiseigenaren verduurzamingsmaatregelen bekijken, zoals isolatie, zonnepanelen en led-verlichting, om zo hun energierekening te verlagen. Ook technieken om huizen levensloopbestendig te maken zijn te zien.

Emmerhout Energieneutraal

De modelwoning is overgebleven van het vorig jaar december gestopte project Emmerhout Energieneutraal, waarbij de gemeente de ambitie had om de gehele wijk binnen tien jaar energieneutraal te maken, door een warmtenet aan te legen en huizen op grote schaal te isoleren. De keuze viel op een woning in Emmerhout, omdat veel van de woningen in de wijk slecht geïsoleerd zijn.

Omdat een subsidie van het rijk voor twee grote projecten uitbleef, ging een streep door dat project. Emmen kon vanwege forse bezuinigingen zelf geen miljoenen in Emmerhout Energieneutraal steken. Wel beloofde de gemeente om het wijkexpeditieteam te blijven ondersteunen.

Voorbeeld voor langer zelfstandig thuis wonen

De modelwoning is een plek waar woningeigenaren komen om advies te krijgen over mogelijke maatregelen die ze zelf kunnen nemen of laten uitvoeren. Die lopen uiteen van zonnepanelen en isolatie tot een waterbesparende douchekop.

Met de woning haakt Emmen ook in op het langer zelfstandig thuis wonen. Zo is deze geschikt voor een rollator en een traplift. ,,We denken met inwoners mee over hun eigen situatie en mogelijkheden”, zegt wethouder Jisse Otter.

De woning wordt de komende tijd ingericht en is daarna toegankelijk voor huiseigenaren. Wanneer dat kan, maakt de gemeente binnenkort bekend.

Onderdeel van de Regiodeal Zuid- en Oost Drenthe

De modelwoning is opgenomen in de uitvoeringsagenda van de Woon- en Leefbaarheidsvisie Emmerhout. Daarnaast is het onderdeel van de Regiodeal Zuid- en Oost Drenthe.