Tientallen winkels in Klazienaveen zijn open; veel belangstelling van publiek

Tientallen winkeliers in Klazienaveen hebben hun deuren dinsdagochtend om 9 uur geopend voor publiek. Er is veel belangstelling.

De ondernemers riskeren met de opening een boete van 4000 euro per winkel. Burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen, waartoe Klazienaveen behoort, zei eerder dat hij veel begrip heeft voor de problemen van de middenstand, maar kan niet toestaan dat zij de coronaregels aan hun laars lappen.

Ondernemers hebben hun zaak geopend om een statement te maken naar Den Haag. Ze willen niet langer wachten omdat ze door de langdurige sluiting te veel omzet missen.

Eerste klant

Eigenaar Harry Omlo van de Bruna kon kort na 9 uur al een eerste klant welkom heten. Hij heeft een stoplicht in zijn zaak geplaatst waaraan mensen kunnen zien dat ze naar binnen mogen. ,,Het is wel spannend natuurlijk, maar we kunnen niet anders", reageert Omlo.

In het winkelcentrum zijn verdeelde reacties te horen. ,,Ik hoop dat ze een dikke bekeuring krijgen", zegt een man. Zijn buurtgenoot is het daar niet mee eens. ,,Zij moeten ook een boterham verdienen."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Sandra Savenije van Sandra’s Boetiek heeft de winkels ook open gegooid. De eerste top is er net gekocht. ,,Wij maken een statement, die 4000 euro boete kan mij niks schelen. Wij kunnen gewoon veilig open en dat willen we laten zien."

De eerste klant wil niet met DVHN praten: ,,Ik ben hier alleen om de ondernemers te steunen, ik ben tegen de media." Ze heeft een mondkapje op van gaas.

Savenije zegt dat ze keihard haar best heeft moeten doen het hoofd boven water te houden. Ze heeft 14 man personeel. ,,Ik wil ze aan het werk houden. We werken zo hard dat de webshop nu goed loopt. Daardoor moet ik wel de now-regeling terugbetalen. Dat steekt mij, je wordt gestraft omdat je je best doet."