Energiek thuiswerken – 3 tips

Aangeboden door: heteffectievewerken.nl

Krijg jij goede energie van thuiswerken? Of voel jij ook dat het moeite kost om goede energie te houden tijdens een thuiswerkdag? Veel mensen merken het laatste. Gelukkig kun je veel doen om je energie op niveau te houden.

Hieronder neem ik je mee in 3 praktische time management tips die echt verschil maken.

Tip 1 – Houd voldoende micro-pauzes gaandeweg de dag

Hoeveel pauzes neem jij gedurende de thuiswerkdag? Meer of minder dan 4 (naast jouw lunch). Voor de meest mensen geldt dat zijn gaandeweg de werkdag te weinig tijd nemen om echt even te pauzeren. Terwijl jouw brein meerdere pauzes op een ochtend en een middag nodig heeft om ‘zichzelf’ weer lekker op te laden. Dus ….. neem iedere ochtend en iedere middag minimaal 2 pauzes van circa 10 – 15 minuten. Pauzes waarin je jezelf echt even los maakt van je werk en bewust kiest voor ontspanning in de vorm van een wandelingetje, uit het raam staren, languit op de bank of een leuk gesprek met je beste vriend of vriendin. Meer bewust pauze dus.

Tip 2 – Neem jouw lunch serieus

De lunch is een uitermate belangrijk oplaadmoment voor je brein. Als jij jouw lunchpauze goed inricht merk je dat je de tweede helft van je werkdag betere energie hebt. Met als gevolg meer concentratie, betere focus en daardoor krijg je simpelweg meer gedaan. Geeft dus ook nog eens een voldaan gevoel. Hoe kun jij jouw lunchpauze nu op een goede manier inrichten? Om te beginnen helpt het enorm om een logisch moment voor jouw lunch te kiezen. Bij voorkeur nadat jij een stevige taak echt hebt afgerond. Dan werkt jouw lunchpauze als een soort beloning na het afronden van een stevige klus. Kun je lekker relaxed en met een goed gevoel aan jou lunch beginnen. De lunch zelf kun je het best splitsen in 2 delen.

Deel 1 – Neem de tijd om thuis een lekker lunch voor jezelf (en je huisgenoten) te maken. Maak er echt een momentje van.

Deel 2 – Een lichte activiteit die jij fijn vindt om even te doen. Er is 1 maar ….. blijf weg van beeldschermen, mobiele telefoons, tv en boeken. Probeer niets te doen waarvoor je nieuwe informatie op moet nemen.

Tip 3 – Maak een lijst met energiegevers?

De kunst is om zo veel mogelijk activiteiten in jouw dag te stoppen die jou positieve energie geven. En dan met name activiteiten waarvoor je maar een paar minuten nodig hebt. Zodat je ze gemakkelijk even tussendoor kunt doen. Voorbeelden? De volgende activiteiten horen wij regelmatig van deelnemers aan onze training timemanagement – mijn partner een knuffel geven, de kat aaien, muziekinstrument spelen, mijn vader / moeder bellen, een heerlijk kopje thee met een bonbonnetje. Of wat meer praktische energiegevers zoals de was in de droger doen, de tuin schoffelen, strijken. Als jou dat goede energie geeft helemaal prima!

Ik wens je veel succes!