Zingende trucker Henk Wijngaard (74) uit Emmen na 35 jaar weer op de vrachtwagen om een campagnelied te maken voor CDA’er Piet-Cees van der Wel: 'Ik heb geen stoeprandje geraakt!'

Henk Wijngaard maakte voor Piet-Cees van der Wel, kandidaat Tweede Kamerlid voor het CDA, een lied om te helpen met zijn verkiezingscampagne. Henk vernieuwde er speciaal zijn vrachtwagenrijbewijs voor.

(Uit het nieuwe lied: ‘Met Piet-Cees naar den Haag): ‘Met Piet-Cees in Den Haag staat de regio op de kaart. Voor de hardwerkende helden moet elke dag de klus geklaard. Met Piet-Cees in Den Haag telt je stem minstens voor 2. Stem dus net als Henkie Wijngaard CDA en op Piet-Cees.’

Met Piet-Cees naar Den Haag, hoe is dat zo gekomen?

,,Piet-Cees en ik zijn al een kleine tien jaar vrienden. We doen altijd leuke, cabaretachtige dingen samen met Bert Nonkes. Een voorbeeld: ‘Komt er rook uit de pijp’, over Paus Benedictus die in 2013 aftrad. Dat was een persiflage die ik nog live heb gezongen bij Giel Beelen op 3FM: ‘Waarom nu al AOW, u kunt net als Henkie Wijngaard nog vele jaren mee’. Dus die samenwerking hebben we al heel lang. En ineens belt Piet-Cees een tijdje geleden, dat ‘ie een kreet op mijn website zo mooi vindt. ‘Zonder boer geen voer en zonder transport niets op je bord.’ Prachtig vond ‘ie. Onze ideeën groeiden, Piet-Cees heeft een vrachtwagen laten aankleden in zijn stijl. En daarop hebben we het nieuwe lied opgenomen. Kijk, Piet-Cees staat niet zo heel hoog, op nummer 35, maar hij zegt: als heel veel mensen gaan stemmen kom ik misschien toch op een plekje in Den Haag.”

Blij met het resultaat?

,,Ja! Ze zijn nog aan het monteren nu, ze hebben met drones ook opnamen gemaakt vanuit de lucht. Gisteravond waren er partijleden die het schitterend vonden. En nu is het 17 maart aan de mensen of Piet-Cees een kans maakt. Ik zou het te gek vinden en leef met hem mee.”

Waarom hoopt u dat op Piet-Cees gestemd wordt?

,,We zijn vrienden en samen met Bert Nonkes maken we mooie liedjes en items. Natuurlijk wens ik Piet-Cees een mooie toekomst in de Tweede Kamer. Het CDA mist een paar zetels en het zou mooi zijn als Piet-Cees daar kwam te zitten. Hij is van een nieuwe generatie en zal voor goed perspectief zorgen voor logistiek en transport.”

‘Stem je op Piet-Cees dan telt je stem voor twee’, zingt u. Omdat het mooi rijmt?

,,Eerlijk gezegd heb ik er niet zo zwaar over nagedacht! Hij belde laatst, hij zei Henk, deze week gaan we beginnen. Na vijfendertig jaar mocht ik ineens weer op een vrachtwagen zitten. Ik had het zweet wel op mijn voorhoofd staan hoor! Maar ik zal je vertellen: vanaf de Witte Paal tussen Hardenberg en Ommen tot aan Daarle toe heb ik geen stoeprandje geraakt, dus ik ben heel trots op mezelf. En ik heb alle rijbewijzen weer. Op mijn vierenzeventigste nog weer goedgekeurd. Dus ik ben gelukkig dat ik af en toe weer op de vrachtwagen mag. Piet-Cees heeft me gevraagd of ik tijdens de campagne op de truck wil rijden. Ik zei: bist een beste jongen, maar daar heb ik geen tijd voor! Ik ben druk aan het verhuizen, van een appartement in Emmen naar een woning met een tuin. Want even op z’n truckers: ik kan mie in dat appartement de kont nait keer’n, haha! Als de verkiezing voor Piet-Cees een succes wordt kunnen we dat straks uitgebreid vieren in mijn nieuwe tuin.”

Dat wordt niet op de vrachtwagen naar Den Haag dus?

,,Dat is nog niet bekend. We hebben nog wel iets onder de kurk, maar ik weet nog niet of dat doorgaat. Stel dat Piet-Cees wel die twintigduizend stemmen krijgt en hij zegt Henk, kom op, we halen de truck en rijden naar Den Haag… Dan rijden we zo het Malieveld op. Hahaa! Ik kan er nu al van genieten!”