Ross Plowright maakt levensgrote muurschildering bij Dalen: ‘Hopelijk fleurt iedereen iets op van dit kunstwerk’

Wie het onbewoonde huis op het adres Broekkampsdijk 15 - naast een pluimveebedrijf - in de omgeving van Dalen passeert, moet iets kleurrijks opvallen. Een levensgrote muurschildering van een kip met kuikens siert de voorkant van de woning. De maker is de 49-jarige Ross Plowright.

De beeldend kunstenaar mag een soort van wereldreiziger worden genoemd. Hij zag het levenslicht in Groot-Brittannië en woonde jarenlang in Australië. ,,Ik heb ook in Schotland, Zwolle en Deventer gewoond”, vult Ross aan. Het contrast met de landelijke en agrarische omgeving van Dalen - de kunstenaar woont om de hoek van de buurtschap Veenhuizen - is groot. Ross streek vier jaar geleden neer in Nederland, woont nog maar zes maanden bij Dalen en voelt zich er thuis. Hij liep rond met plannen om een schilderwedstrijd - inclusief prijzengeld - te organiseren voor jongeren uit Coevorden en Dalen, maar de tweede lockdown gooide roet in het eten.

„Helaas”, zegt Ross daarover. De veertiger ging niet bij de pakken neerzitten en kwam op het idee om de muurschildering te maken. ,,Hier gaan veel fietsers langs”, weet Ross. ,,En fietsen kan gelukkig nog prima in deze tijden van corona. Hopelijk fleurt iedereen iets op van dit kunstwerk en ik vind alle respons op mijn kunstwerk leuk om te horen. Ik hoef niet alleen te horen dat deze muurschildering nice is. De vriendelijke en behulpzame locals vinden het in elk geval mooi.”

Lessen in kunst

Ross is van plan om meer van dit soort kunstwerken te maken. ,,In de publieke ruimte”, vertelt de import-Dalenaar. ,,Bijvoorbeeld in Dalen en het centrum van Coevorden. Wie weet kan ik samen optrekken met de gemeente Coevorden.” Ross voerde al kunstprojecten uit in Zwolle en Deventer. Dit is zijn eerste project onder de rook van Dalen. Hij is bevoegd om als docent lessen in kunst te geven en zou graag jonge mensen één op één iets bij willen brengen over zijn werk en kennis. ,,Jongeren kunnen mij helpen door zelf te gaan schilderen. Daarnaast wil ik graag meer kunstprojecten in Nederland opstarten en uitvoeren.”

De kunstenaar schildert vaak dieren en (over) de natuur. ,,Dit kunstwerk heb ik binnen drie weken gemaakt en beeldt de onderlinge relatie tussen de moeder en de kuikens uit. Dit is - zeg maar - mijn eigen opvatting van de natuur, dus hoe ik het zie. Een stukje inspiratie en een hart onder de riem voor de mensen in deze moeilijke tijd, hoop ik. Ik verspreid graag mijn boodschap van kleur, verbinding en positiviteit.”

Meer info over het werk van Ross Plowright staat op www.rossplowright.nl.