Bennie Kolker, voorzitter van Dorpsraad Erica, na kort ziekbed op 68-jarige leeftijd overleden

In zijn woonplaats Erica is in de nacht van zondag op maandag Bennie Kolker overleden. Hij was sinds 1999 voorzitter van de Dorpsraad Erica.

Bennie Kolker was met hart en ziel verbonden met Erica, de plaats waar hij werd geboren en opgroeide. ,,Ik heb ooit negen maanden in Emmen gewoond omdat er in Erica geen woningen waren. Man, wat was ik blij dat ik weer naar Erica kon’’, zo vertelde hij jaren geleden in een interview.

Kolker groeide op in een gezin met drie kinderen. Zijn vader verdiende de kost bij de NAM, zijn moeder was huisvrouw. Nadat hij in Emmen de rooms-katholieke ambachtsschool had afgerond, werkte hij korte tijd bij de Emmer Ford-dealer Thedinga. Daarna werd hij vertegenwoordiger/verkoper bij Velzing Landbouwmachines in Erica.

In verzet tegen hoogspanningsnet

,,Dat was werk dat heel goed bij hem paste. Hij was graag op pad en kwam bij veel boeren over de vloer’’, zegt zus Mariet Thalens-Kolker. In 1992 kwam Kolker met enkele buurtgenoten met succes in verzet tegen de plannen om een hoogspanningsnet aan te leggen over de Ericasestraat. Waren de plannen doorgegaan, dan hadden meerdere huizen tegen de vlakte gemoeten.

Kolker hield van voetbal, bezocht trouw alle thuiswedstrijden van Sportclub Erica. In 1999 werd hij voorzitter van de plaatselijke Dorpsraad en dat bleef hij tot zijn overlijden. Trots was hij dat het enkele jaren geleden was gelukt om het centrum van Erica op te laten knappen. De Havenstraat, die volgens Kolker leek op een landingsbaan, werd door verschillende ingrepen aantrekkelijker gemaakt.

Twee maanden geleden bleek Kolker ernstig ziek

Zo’n twee maanden geleden bleek dat de voorzitter van de Dorpsraad Erica ongeneeslijk ziek was. Bennie Kolker werd 68 jaar. Hij laat een echtgenote - Winy Kolker- Broeksema - achter. De crematieplechtigheid is vanwege de coronamaatregelen in besloten kring.