Koninklijke post voor briljanten echtpaar Van Rixel

Wel bloemen, maar geen feest voor het briljanten echtpaar Van Rixel uit Emmen. Ze vieren hun 65-jarige trouwdag daarom met een gebakje en een stevige wandeling. Ook geen bezoek dus voor deze nieuwe Emmenaren, die vorig jaar vanuit het Noord-Hollandse Driehuis naar Zuidoost-Drenthe verhuisden om dichter bij hun kinderen te wonen.

Wel ontvingen ze een persoonlijk schrijven van koning Willem Alexander, die het stel nadrukkelijk gelukwenste. ,,Hij gaf aan dat het niet iedereen gegeven is zolang bij elkaar te zijn. Ook de commissaris van de Koning stuurde een felicitatiebrief. Al met al bijzondere post, waar we blij mee zijn", aldus de 89-jarige Wil van Rixel. Hij leerde zijn vrouw kennen op het hoofdkantoor van de Hoogovens. ,,Ik werkte daar op het directiesecretariaat en vond hem al snel leuk. Na een jaar verloofd te zijn geweest zijn we getrouwd", kijkt de 85-jarige Diny van Rixel-Adams terug.

IJskoude trouwdag

De warme gevoelens voor elkaar kwamen op de ijskoude trouwdag in februari 1956 goed van pas, weet de toenmalige bruidegom nog. ,,De verwarming was uitgevallen en de trouwzaal in Haarlem was ijskoud. We zijn daarom getrouwd in de burgemeesterskamer. Alleen daar was het een beetje warm." Het echtpaar hoopt in augustus hun trouwdag uitbundig te kunnen vieren. ,,We zijn in augustus voor de kerk getrouwd. Dan hopen we toch echt  er samen met de familie een leuke dag van te kunnen maken."

Vervelen doen de kersverse Emmenaren zich in elk geval niet. Ze wandelen graag door hun nieuwe woonplaats en ontdekten op een van hun tochten ondermeer hunebed D43, ofwel het langgraf achter museumboerderij Nabershof. Lekker lezen doen ze ook graag en Wil van Rixel heeft al contact gezocht met mini-oorlogsmuseum Ergens in Nederland. ,,Ik heb veel materiaal uit die tijd liggen. Dat kunnen ze vast wel gebruiken. Als kind in oorlogstijd zwierf ik altijd in het verboden gebied aan de kust. Dat klinkt gevaarlijk maar dat viel wel mee. Soms werd je betrapt en dan werd je het gebied uitgezet."

Bunkermuseum

Voor zijn grote hobby moet hij 280 kilometer rijden maar dat is voor de krasse knar geen enkel probleem. Van Rixel is al jaren gids bij het Bunkermuseum in IJmuiden. ,,Ik heb ze zien bouwen, de bombardementen meegemaakt. Kortom ik weet er alles van. Helaas ligt daar ook alles stil. Zodra weer kan rij ik graag terug om een rondleiding te verzorgen."