Grote Rietplas in Emmen perfect voor coronaproof NK marathon op natuurijs? Laat maar komen, zeggen ze bij Parc Sandur

Schaatsliefhebbers opperen de Grote Rietplas in Emmen als dé perfecte plek voor een coronaproof marathon op natuurijs. Op Parc Sandur kunnen ze niet wachten.

,,Het Veluwemeer of de Rietplas in Emmen, dat zijn de plekken die nu dicht moeten vriezen om een wedstrijd te kunnen initiëren”, zei marathonschaatser Erik Jan Kooiman dinsdagochtend op Radio 1. Bij de Rietplas is bovendien redelijk eenvoudig een coronavrije ‘bubbel’ te creëren, zoals ze bij het langebaanschaatsen ook doen. Ook columnist en ex-profwielrenner Marijn de Vries opperde de Grote Rietplas op Twitter.

‘Moet lukken’

Bert de Groot, general manager van Center Parcs Parc Sandur bij de Rietplas, is het roerend met hen eens. ,,Dit is de perfecte plek. In 2012 hebben we al een NK gehad op de Rietplas. Dat was een geweldig succes”, stelt De Groot, bij wie de schaatskriebels al behoorlijk zijn aangewakkerd. Behalve de ervaring heeft de Rietplas nog een groot voordeel: het aanpalende Parc Sandur. ,,Het zijn eilanden en allemaal vrijstaande bungalows. Volgens mij kunnen we daar prima een bubbel creëren”, stelt hij.

De Groot zit op het puntje van zijn stoel en heeft al kort contact gehad met de gemeente Emmen. ,,Ik ga alvast kijken of we een aantal bungalows kunnen vinden om die bubbel te creëren”, stelt hij. ,,Ik moet naar de bezetting van geboekte huisjes kijken. En ik ga alvast wat telefoontjes plegen.”

‘Net Siberië’

Met het ijs op de Rietplas gaat het volgens De Groot ‘nu heel hard’. ,,Het heeft hard gewaaid, het was net Siberië hier. De Rietplas was daardoor niet echt dichtgevroren, maar het begin is er. Er zijn natuurlijk nog honderdduizend dingen die goed moeten gaan”, relativeert hij. ,,Maar het zou geweldig zijn als het zou lukken. De week in 2012 was één van mijn mooiste weken hier”, stelt hij.

Penningmeester Jan Baarslag van de IJsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord, in 2012 medeorganisator van de NK Marathon, is het roerend met hem eens. ,,Het is een prachtige activiteit en het zou prachtige promotie voor Emmen zijn”, stelt hij. Toch is een NK wat hem betreft nog ver weg. ,,We zijn eerst van plan iets met de ijsbaan te doen, dat heeft onze prioriteit. We willen graag de jeugd gelegenheid geven even te schaatsen. Voor de rest is het allemaal afwachten of het lukt”, stelt hij.

Hoop

Toch ontbreekt het ook Baarslag niet aan hoop. ,,Op zich heb je op open water een ideale situatie. Zolang dat allemaal open gelegen heeft, wat hier in het dorp tot gisteravond (maandag, red.) zo was, heb je goed zwart ijs. Dat kan de komende dagen goed aangroeien. Maar de weerberichten zijn niet honderd procent te vertrouwen. Ook op langere termijn niet.”