Foto’s: Fablab Coevorden is officieel open

Fablab (voluit: Fabrication Laboratory) Coevorden is woensdagmiddag officieel geopend door wethouder Steven Stegen en Jankees Klapwijk van Ondernemend Coevorden. Het fablab is een innovatieve werkplaats voor jong en oud, met bijvoorbeeld 3D-printers, lasersnijders en robots.

Volgens coördinator Kirsten Kosters is Fablab Coevorden de plek waar techniek, maatschappij, onderwijs en bedrijven bij elkaar komen. In het Coevorder fablab wordt lesmateriaal ontwikkeld voor het onderwijs; ook kunnen er workshops worden gevolgd.

Tijdens een livestream via YouTube - de beelden maakten indruk, maar het geluid liet (live) verstek gaan - werd de fraaie werkplaats op het terrein van scholengemeenschap De Nieuwe Veste geopend. Voor de opening waren zogeheten sleutelwoorden nodig, die door kinderen werden gevonden in een (online) escape room. Julia de Boer bleek de gelukkige winnares van de escape room. Zij vond de vier verstopte woorden 'Jij gaat het maken'. Met een lasersnijder is een trofee voor Julia gemaakt. Alle kinderen die de juiste oplossing stuurden, krijgen als beloning een tegoedbon voor een gratis workshop dit jaar.

Bijdrage

Het fablab in Coevorden ontving een bijdrage uit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Binnen de Regio Deal werken partijen samen aan het verbeteren van de welvaart in de regio. Zo maakt het fablab intensief gebruik van de faciliteiten van De Nieuwe Veste. Initiatiefnemers van Fablab Coevorden zijn - naast De Nieuwe Veste - de gemeente Coevorden, Ondernemend Coevorden en het Drenthe College.

De foto’s van de opening zijn gemaakt door Caressa van Groenenbergh uit Coevorden.