Late strafschop voor sc Heerenveen doet het bekeravontuur van FC Emmen de das om

Lange tijd leek de bekerwedstrijd tussen FC Emmen en Heerenveen af te stevenen op een verlenging, maar in de slotfase trokken de Friezen alsnog aan het langste eind. Uit een strafschop werd het 1-2, waarmee het Drentse bekeravontuur ten einde kwam.

Waar het in de reguliere competitie zeventien wedstrijden lang nog niet lukte, was het in de KNVB-beker al wél raak. Tweemaal boekte FC Emmen dit seizoen een bekeroverwinning, tegen FC Eindhoven (2-0) en FC Groningen (2-1), en dus mocht de Drentse ploeg zich voorafgaand aan de wedstrijd van woensdagmiddag nog ongeslagen wanen in de strijd om de dennenappel, ofwel de cup zonder oren. Een schrale troost, gezien de zorgwekkende situatie in de kelder van de eredivisie.

Heerenveen, een geschikte tegenstander

Heerenveen, woensdagmiddag de tegenstander in de achtste finales van de beker, bleek eind oktober in de competitie nog veel te sterk. Mede door een kwartet aan tegengoals en twee rode kaarten ging verloor FC Emmen in het Abe Lenstra Stadion met 4-0. Sindsdien is het bij de Friezen bergafwaarts gegaan. Aan de reeks van FC Emmen kunnen ze nog niet tippen, maar er werd tien keer op rij niet gewonnen. Een betere tegenstander had FC Emmen zich in deze fase haast niet kunnen wensen.

Een bijkomend voordeel voor trainer Dick Lukkien was dat hij weer kon beschikken over Glenn Bijl en Miguel Araujo, die afgelopen weekend tegen Vitesse nog verstek moesten laten gaan wegens diverse pijntjes. Het ging ten koste van Keziah Veendorp en Ricardo van Rhijn, die zaterdag de nederlaag tegen de Arnhemmers inleidde. Op het middenveld kreeg Hilal Ben Moussa een kans om zich weer eens vanaf de start te laten zien, op rechtsvoor gold dat voor Robbert de Vos. Hij verving de geblesseerde Marko Kolar.

Beide ploegen delen speldenprikjes uit

Ondanks de nodige wijzigingen pakte FC Emmen in de beginfase het initiatief en drong het sc Heerenveen meermaals terug op eigen helft. Zoals Lukkien voor de wedstrijd al voorspelde, speelden de Friezen terughoudend. Doordat FC Emmen ook niet vol op de aanval speelde, ontwikkelde de wedstrijd zich naarmate de eerste helft vorderde tot een tactisch steekspel. „Dat snap ik wel, maar het is nog niet echt leuk om naar te kijken”, oordeelde analist Michel van Oostrum.

Beide ploegen deelden slechts wat speldenprikjes uit. Het eerste prikje kwam voort uit een vrijetrap van Heerenveen-middenvelder Joey Veerman, maar belandde naast het doel van keeper Dennis Telgenkamp. Niet lang daarna was het Mitchell van Bergen die het zijnet van het Emmer doel raakte. Aan de andere kant was het Ben Moussa met een prachtige dieptepass op Glenn Bijl, die zijn inzet op de vuisten van doelman Erwin Mulder zag belanden. Uit de corner die volgde, kopte Araujo ternauwernood naast.

‘Zielloos elftal’ scoort de gelijkmaker

Pas in de slotfase van de eerste helft werd één van beide ploegen doeltreffend. Het was Sergio Peña die de aanval middels een goocheltruc opzette en door Michael de Leeuw op zijn wenken werd bediend. De Peruaanse aanvaller schoof de bal vervolgens simpel langs Mulder. ,,Kijk, zo moet Peña spelen’‘, oordeelde Van Oostrum vanaf de bank in zijn woonplaats Lelystad. ,,Aan de bal komen, de combinatie zoeken en eindelijk een bal op doel.”

Na de thee gingen beide ploegen verder met het tactische steekspel. Waar FC Emmen er voetballend probeerde uit te komen, loerde de tegenstander op de tegenaanval. Had deed analist Van Oostrum concluderen dat Heerenveen blij moet zijn dat ze in het begin van de competitie zoveel punten hebben vergaard. ,,Want is dit een beetje een zielloos elftal.’‘ Dat zielloze elftal scoorde ruim een kwartier voor tijd eigenlijk uit het niets de gelijkmaker, door een via Veendorp van richting veranderd schot.

Late penalty gooit roet in het eten

Er volgde een fase waarin FC Emmen de meeste aanspraak op een overwinning leek te maken. Van Oostrum: ,,Heerenveen zit totaal niet in de wedstrijd. Als Veerman en Veerman niet in de wedstrijd zitten, kan Heerenveen helemaal niks. Emmen gaat er echter niet goed mee om. Een andere ploeg, uit de subtop, had Heerenveen helemaal afgeslacht. Maar dat kan dit Emmen helaas (nog) niet.”

Kort na deze uitspraak maakte invaller Ricardo van Rhijn bewust dan wel onbewust hands, waardoor Heerenveen een uitgelezen kans op de winnende treffer kreeg. Telgenkamp zat er nog wel aan, maar Joey Veerman liet de kans niet onbenut. Daarmee maakten de Friezen een einde aan het bekeravontuur van FC Emmen, dat zich nu volledig op handhaving in de eredivisie kan richten.