Meneer Meertens vertelt | Het eerste grote winkelpand in Emmen

Niet alleen zijn archief blijkt indrukwekkend. Van hetzelfde kaliber zijn de dikke mappen vol historische foto’s, die een breed beeld geven van pakweg de afgelopen 80 jaar.

Die kennis van de plaatselijke historie bestaat niet alleen op papier. Ook het geheugen van de 74-jarige Emmenaar is een rijke bron vol verhalen en anekdotes. Kortom, Geert Meertens ten voeten uit!

,,Recht tegenover het bekende pand van Jan van Peer in de Hoofdstraat, staat aan de overzijde het eerste, écht grote winkelpand van Emmen. Met woonruimte boven, verrees dit begin 20e eeuw op de hoek van de Hoofdstraat en de Stationsstraat. Ondanks enkele aanpassingen is de uitstraling nog steeds oogstrelend. Enerzijds een zakelijke en rechtlijnige bouwstijl en tegelijk toch fraai opgeleukt met kleurrijke baksteen en ingetogen decoraties. In onze tijd wordt het beeld bepaald door Dick's Broodjeshuis, gevestigd ter hoogte van de markante 'knik' die het winkelpand maakt. Hoewel lastig te bereiken, komt de authentieke bouwstijl van het bewuste pand met name aan de achterzijde tot zijn recht. Trouwens, ook de twee aangrenzende, vrijstaande panden aan de Hoofdstraatzijde zijn qua bouwstijl zeker een vermelding waard. Later is aan de linkerzijde van dit bewuste winkelpand een uitbouw gerealiseerd in een duidelijk minder aansprekende bouwstijl.

In de genoemde broodjeszaak verkocht Harwig in mijn jeugd rookartikelen. Ik weet nog dat ik er zelf Egyptische sigaretten kocht en voor mijn vader Hofnar sigaren. In de winkel stond een ‘eeuwig’ brandend gasvlammetje, dat de klandizie steevast een vuurtje bood. Met name ook de geur die er hing was aangenaam, zelfs voor niet-rokers. Ook was het ooit de thuisbasis van reisbureau Bert Harwig. Later opgevolgd door Broere Reizen. Wéér een winkeldeur verder herinner ik me de schoenenzaak van Hoogenbosch. Tevens vond Reisbureau Toerkoop er onderdak. Ook de huidige uitbater is actief in de reiswereld.

Hit Pick

In het fraaie, vrijstaande pand rechts was vroeger Boekhandel Hilarius gevestigd. Ook een geweldig mooi interieur, mede dankzij de hoge zoldering. Tevens stond het bekend om zijn brede aanbod van boeken. Later veranderde men de naam van de boekwinkel in Hortensius. De boeken maakten vervolgens plaats voor het kledingassortiment van Jos Grimme's Hit Pick. Verder verkocht de Blue Yellow Shop vanuit dit pand zijn waren. In onze dagen verdient een kapper er zijn brood.

Vele oudere Emmenaren waren overigens klant van het laatste te bespreken pand: dat van groenteboer Oosting, die de winkel samen met zijn vrouw bestierde. Overigens had Geert Oosting in eerste instantie het voornemen ter plekke een horecazaak te beginnen. Toen hij dat niet voor elkaar kon krijgen, besloot hij tot de verkoop van groente en fruit. Dit voorval verklaart waarom zijn groentezaak was voorzien van een dure eikenhouten parketvloer met visgraatmotief.”