FC Emmen hoopt op een topdag tegen Vitesse, maar moet de klus wel zonder Glenn Bijl klaren

FC Emmen wacht zaterdagmiddag tegen Vitesse een lastige thuiswedstrijd. Het is voor de Emmenaren te hopen dat de nummer twee van de eredivisie een mindere dag heeft. Daarnaast kan geen beroep worden gedaan op Glenn Bijl.

Zestien wedstrijden zonder zege, het is niet iets om trots op te zijn. Maar wanhopen doen ze bij FC Emmen niet. Woensdag sprak clubvoorzitter Ronald Lubbers nog zijn volste vertrouwen uit in de trainer Dick Lukkien, die op zijn beurt ervan overtuigd is het tij te kunnen keren. Maar de afgelopen twee wedstrijden waren niet mals. In totaal kreeg FC Emmen tegen FC Twente en Heracles Almelo maar liefst acht treffers om de oren. Het totaal aan tegendoelpunten staat dit seizoen op 41, na VVV (44) de meeste in de eredivisie.

Bijl niet fit genoeg

Het is duidelijk: verdedigend schort er het een en ander aan bij FC Emmen. Alsof dat nog niet genoeg is, moet de hekkensluiter van de eredivisie het zaterdag ook nog eens doen zonder Glenn Bijl. De rechtsback liep dinsdag tegen Heracles tegen een pijntje aan en is niet fit genoeg om deel uit te maken van de wedstrijdselectie voor het duel met Vitesse. Daardoor start Ricardo van Rhijn als rechtsback en begint Bakker als linker centrale verdediger. Het is nog onzeker of Miguel Araujo inzetbaar is. Ook hij kampt met fysiek ongemak. Als hij niet speelt, dan zakt Keziah Veendorp een linie naar achteren en neemt Simon Tibbling zijn plek op het middenveld over.

Voorin krijgt Donis Avdijaj het vertrouwen van Lukkien. De Kosovaar vervangt op de linksbuitenpositie Anco Jansen, die genoegen moet nemen met een plek op de bank. Hoewel Avdijaj sinds zijn komst in november nog geen grootse indruk achterliet in de minuten die hij kreeg, vindt de Veendammer oefenmeester de tijd rijp om hem een kans te geven in de basis.

Rode kaart Bazoer

Met Vitesse komt de gedeelde nummer twee van de eredivisie op bezoek. Eerder dit seizoen werd in Arnhem met 3-1 verloren van de ploeg van Thomas Letsch, ondanks een rode kaart voor Riechedly Bazoer. Een speler voor wie Lukkien bewondering heeft. „In het systeem dat zij spelen (5-3-2, red.) durft hij als centrale man achterin door te stappen, uit te wijken naar de zijkanten en ook voorin te blijven als dat moet.”

De Veendammer oefenmeester hoopt dat Vitesse zaterdag een wat mindere dag heeft en FC Emmen een ‘topdag’. „Het is een dynamische ploeg, die meedoet om de bovenste plekken, op het veld verschrikkelijk veel tempo kan ontwikkelen en voorin de kwaliteiten heeft om daar iets mee te doen.”

Verouderd kunstgras

FC Emmen kan de borst in ieder geval natmaken, want Vitesse-coach Letsch gaf aan met de sterkst mogelijke opstelling te beginnen. „We spelen op verouderd kunstgras tegen een ploeg die met de rug tegen de muur staat. Dan is er geen enkele plaats voor ons de boel om te gooien en spelers rust te geven.”