Geen Costa del Sol voor selectie Raptim, maar trainingskamp in eigen achtertuin

De selectie van zondag derdeklasser Raptim staalt de spieren dit jaar niet aan de Costa del Sol, maar in de eigen achtertuin. Het jaarlijkse trainingskamp naar de mondaine Spaanse badplaats Marbella blijft dit jaar vanwege de coronamaatregelen bij een droom. Dat is een streep door de rekening van de Coevorder selectie en van organisator Jos Langeland.

De 37-jarige Langeland had deze dagen in Marbella weer de rode loper willen uitrollen voor de selectie van Raptim. Het zou al de zesde achtereenvolgende keer zijn dat Langeland met zijn Hestia Trainingskampen – sinds juli 2020 onderdeel van trainingskampen.nl - gastheer van de Coevordenaren is.

De geboren en getogen Dalenaar had met zijn team alles weer in de puntjes willen regelen voor de manschappen van Jan Wielink. De wereld staat nu echter op zijn kop: Jos Langeland loopt niet over het strand van de Costa del Sol, maar over het trainingsveld van Klinkenvlier. Hij is sinds november met zijn vriendin Melissa Hidding en de drie dochters even 'thuis' in Coevorden, want ook Spanje wordt hard geraakt door coronapandemie.

Uitgebalanceerd

Net als spelers en staf van Raptim kon ook Langeland zich verheugen op het verblijf van zijn voetbalvrienden uit Coevorden. Perfecte faciliteiten waar menig profvoetballer nog een puntje aan kan zuigen. Een mooi uitgebalanceerd programma met voldoende ontspanning in Loungebar Hestia van Langeland, maar dit jaar vallen de plannen dus in duigen. De selectie van Raptim moet zich bij temperaturen rond het vriespunt nu vermaken met rondjes lopen door het Van Heutszpark en trainingssessies op Klinkenvlier, waarbij wedstrijdgerichte elementen voorlopig uit den boze zijn.

Ook voor Langeland is het flink schakelen. ,,Nadat we de selectie van Raptim januari 2020 uitzwaaiden - na een opnieuw zeer geslaagd trainingskamp – werden de plannen voor een zesde editie alweer gemaakt. Aan het begin van de voorbereiding op het nieuwe seizoen zouden we de details concreet maken. Helaas zag de wereld er toen al compleet anders uit en dat beeld is de afgelopen weken alleen maar somberder geworden."

In normale omstandigheden overwinteren bij Langeland ongeveer veertig amateurclubs, waaronder zijn eigen Raptim-familie. ,,Clubs hebben nu wel andere uitdagingen dan na te denken over een trainingskamp voor de eerste selectie. Teams die net voor de zomer al wel de keuze maakten om een trip naar Spanje te boeken, moesten we vanwege de geldende coronamaatregelen al teleurstellen.”

Loungebar Hestia is gesloten

Medio november hakte Langeland de knoop door en besloot de deuren van Loungebar Hestia voorlopig op slot te  draaien en te wachten op betere tijden. ,,Veel hotels zijn gesloten en toeristen zie je niet of nauwelijks. Horeca en winkels zijn nog wel geopend. De horeca mag dagelijks tot 20.00 uur haar deuren openen, maar alcohol schenken na 18.00 uur is verboden. Winkels mogen openblijven tot 20.00 uur en er is een avondklok vanaf 22.00 uur tot in ieder geval eind januari.”

Herno ter Bruggen, teamleider van het eerste elftal van Raptim, en Rick Bosman, lid van de sponsorcommissie, weten inmiddels uit ruime ervaring dat een buitenlandse trip een absolute meerwaarde heeft. ,,De trainingsfaciliteiten zijn geweldig, alle voorzieningen voor een goede voorbereiding op de tweede seizoenshelft zijn aanwezig en voor het groepsgevoel is het een zeer belangrijk onderdeel.” Hoe waardevol ook, Bosman en Ter Bruggen benadrukken dat het dit jaar niet verantwoord is. ,,De coronacrisis raakt ook onze club en daarom is het logisch dat we een pas op de plaats maken. We vragen al onze leden concessies te doen en dan past het niet om als selectie naar Spanje af te reizen.”

'Wat in het vat zit, verzuurt niet'

Aanvoerder Laurens Meppelink (24) was inmiddels vier keer van de partij in Spanje. ,,Ik heb eerder ook de trainingskampen in Delden meegemaakt, maar deze buitenlandse trip naar Marbella overtreft alle verwachtingen. Een prima instrument voor teambuilding en de bevordering van de sfeer in de groep. Dit jaar is het helaas onmogelijk en onverantwoord om naar Spanje te reizen, maar wat in het vat zit, verzuurt niet. We zijn nu vooral individueel bezig om conditie op peil te houden, maar het verlangen naar groepssessies en hervatting van de competitie is groot.”