Jan van der Zwaag staat te popelen: hij wil weer 'op reis'

STADSKANAAL De prachtige nostalgische sfeervol verlichte carrousels van Jan van der Zwaag draaien voorlopig alleen in een loods op het bedrijventerrein, terwijl vrolijke sprookjesachtige muziek uit de luidspreker schalt.

Normaal gesproken is de 73-jarige inwoner van Stadskanaal sinds jaar en dag een vertrouwd gezicht in ruim tachtig plaatsen in Nederland en Duitsland, waar onder (veel) meer kermissen, braderieën en kerstmarkten worden gehouden. Van Amsterdam tot Oldenburg en van Hardenberg tot Den Haag. Ook in Emmen is Jan van der Zwaag kind aan huis. Op het plein voor de winkel van C&A zorgt hij regelmatig voor veel sfeer en gezelligheid

Vanwege de corona crisis zit hij tijdelijk zonder werk. Ook in de maand december - bij uitstek de drukste periode van het jaar met veel kerstmarkten bij de oosterburen - is geen cent verdiend.

De agenda is leeg

"Ik verwacht eerlijk gezegd dat de carrousel zeker tot de zomerperiode in de loods blijft staan", vertelt Jan die in 1986 zijn stratenmakers bedrijf heeft verkocht en sinds die tijd met veel plezier 'op reis' is. "En de periode daarna? Ik heb werkelijk geen idee. Wat is mogelijk? De agenda is vooralsnog helemaal leeg. En dat terwijl ik sta te popelen om weer te mogen beginnen. Dit werk, dit zit in mijn bloed."

De bevlogen verteller - hij is van jongs af aan al in de ban van de kermis; ging liever helpen met opbouwen en afbreken van attracties dan plaatsnemen in de schoolbank - is tot dusverre nog geen dag met tegenzin in de auto gestapt om aan de slag te gaan. En altijd 's avonds weer thuis, daar kun je de klok op gelijk zetten. Ook toen hij tien dagen achter elkaar in Den Haag een standplaats had gereserveerd.

Persoonlijk contact

"Financieel gezien is het natuurlijk beslist geen fijne periode, maar op dit moment mis ik vooral het persoonlijke contact. Zoals bijvoorbeeld de opa die in de handen klapt van plezier als zijn kleinzoon met een glunderend gezicht op één van de paarden een paar minuten lang rondjes draait. Of de mensen die spontaan beginnen te dansen als de carrousel met een druk op de knop in beweging wordt gezet.

Lief en leed

Je moet niet vergeten dat ik al jarenlang op veel dezelfde plekken kom. Dan bouw je toch een band op. Kleine meisjes worden moeders die nu met hun eigen kinderen een kaartje bij mij aan de kassa kopen en samen met mij herinneringen ophalen. Mensen die spontaan hun hart uitstorten en lief en leed met mij delen. Hopelijk kan ik in het laatste kwartaal van dit jaar de carrousel weer achter de auto koppelen. En dan nog maximaal vier jaar met veel passie dit mooie vak uitoefenen."

Paul Abrahams