Proactieve accountancy: voorspel de cashflow van je klant

Aangeboden door: exact.com

Cashflow is - naast het werven van klanten - misschien wel de grootste kopzorg van de meeste ondernemers. Heb ik wel genoeg geld om aankomende maand mijn openstaande rekeningen te betalen? Is het antwoord op deze vraag ‘nee’, dan komen ondernemers hier helaas vaak pas laat achter.

Als accountant kun je op dat moment weinig meer betekenen voor je klant. Hoe fijn zou het zijn als je als accountant drie weken of drie maanden inzicht in de cashflow van je klanten zou hebben? Dan kun je namelijk nog wél op tijd de helpende hand toesteken. Toekomstmuziek? Nee hoor, voor Exact Online bedrijfssoftware gebruikers werd het afgelopen jaar al werkelijkheid. 

Cashflow als graadmeter

Wil je weten of een bedrijf financieel gezond is, dan is de cashflow daarbij de belangrijkste graadmeter. Want een bedrijf kan nog zo’n hoge omzet hebben; een gebrek aan cashflow kan uiteindelijk leiden tot faillissement. Wist je dat oninbare facturen de oorzaak zijn van bijna een kwart van alle faillissementen? Logisch dus dat je je klanten hier als accountant voor wilt behoeden en hen wilt ondersteunen bij het verbeteren van de cashflowpositie. 

Om als accountant je klanten proactief te kunnen ondersteunen, zul je bepaalde processen moeten standaardiseren. Dit zorgt er namelijk voor dat er meer data uit de administratie beschikbaar is. Door deze data te combineren met machine learning, krijg je de mogelijkheid om vooruit te kijken en zo de cashflow voor de komende periode te voorspellen. 

Inzicht op korte termijn

Exact heeft een tool ontwikkeld die jou als accountant dit inzicht biedt in de cashflow en liquiditeitspositie van jouw klanten. Op basis van de beschikbare informatie over crediteuren en debiteuren berekent de tool de cashflow aan de hand van inkomende en uitgaande geldstromen en btw-stromen. Verder geeft deze tool ook een voorspelling van de verwachte betaaldatum van een verstuurde factuur. Dit doet de tool door op basis van historie de ‘days to cash’ van de factuur te forecasten aan de hand van een model. Ook dit biedt jou als accountant meer inzicht in de financiële situatie van jouw klanten op een specifiek moment of in een specifieke periode. 

Proactieve aanpak

Met deze tool zet Exact de eerste stap richting een nieuw cashflowmodel. Het oordeel hiervan is dat accountants financiële risico’s eerder inzichtelijk hebben en hierop kunnen inspelen. Zie je bijvoorbeeld een negatieve cashflowvoorspelling voor een van je klanten, dan kun je hem hierover inlichten en samen om de tafel gaan. Deze proactieve aanpak helpt je dus om beter te kunnen adviseren.

Vergelijk op basis van data

Cashflow is altijd een belangrijk punt voor ondernemers, maar zeker in dit soort onzekere tijden verdient dit extra aandacht. Betrouwbare, actuele en representatieve branchecijfers kunnen hierbij houvast bieden. In de Exact mkb-monitor vind je drie indicatoren die duidelijkheid geven over de bedrijfsvoering:

  • De gemiddelde groei van de omzet per maand, afgezet tegen dezelfde maand in het vorige jaar.
  • Het percentage MKB-bedrijven dat de maand heeft afgesloten met een positieve cashflow.
  • Het gemiddeld aantal dagen dat een MKB-bedrijf moet wachten op betaling na facturatie. 

Als accountant kun je deze gegevens gebruiken om de financiële positie van Nederlandse bedrijven te vergelijken met de financiële positie van jouw klanten op brancheniveau. Dit biedt jou als moderne accountant de mogelijkheid om je klant inzicht te geven in de toekomstbestendigheid van zijn of haar onderneming. 

Over de mkb monitor

De mkb monitor van Exact maakt gebruik van de geanonimiseerde data van 340.000 bedrijven. Hiermee is ruim 21% van de Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd in de mkb monitor. Maak je gebruik van deze tool, dan heb je een betrouwbaar en actueel beeld van de BV Nederland. De meest recente cijfers uit de Exact mkb monitor zijn via het online dashboard voor iedereen te raadplegen.