Supersenior Rieks Rolink blaast honderd kaarsjes uit

,,Hij heeft er echt naar toe geleefd en is supertrots dat hij er een eeuw op heeft zitten", aldus Ben Rolink, die niet minder trots is op de honderdste verjaardag van zijn vader. Rieks Rolink, voormalig controleur van de Plantenziektenkundige Dienst in Erica, moet het vandaag doen zonder groot feest of bezoek van de burgemeester.

Rolink woonde tot acht jaar geleden nog zelfstandig aan de Pannekoekendijk in zijn geboorteplaats Erica. Vervelen deed hij zich niet. Daarvoor had hij het te druk met zijn hobby als tuinder. ,,Hij was, samen met een van mijn zeven broers, altijd in de tuin te vinden. Toen die overleed werd het tuinieren hem teveel en verhuisde hij naar een ouderenwoning, ook in Erica. In 2018 werd het tijd voor een verzorgingshuis in Veenoord waar hij met veel plezier woont."

Vrolijke man

De burgemeester moest vanwege corona afzeggen en een groot feest zit er niet in. Toch krijgt zelfs het virus het humeur van de krasse knar niet op standje slecht weer. ,,Mijn vader is een vrolijke man die graag grapjes maakt. Dat er geen groot feest is maakt de pret voor hem niet minder. Hij straalt gewoon omdat hij zich nu eeuweling mag noemen", weet zijn zoon. Hij bezoekt vandaag, samen met zijn zes broers, de jarige job.

Genieten

De familie komt in groepjes naar het verzorgingshuis in Veenoord voor koffie met gebak. Het gesprek gaat vrijwel zeker over vroeger en dan vooral zijn tijd als hobbytuinder in Erica. Sla, spruiten, bloemkool, alles kwam uit de eigen twee hectare grote tuin. De groente belandde niet alleen op het bord van de familie Rolink maar ging ook naar de veiling. ,,Als kind stond je soms al voor het ontbijt al in de tuin sla te plukken. Dat moest tenslotte op tijd bij de veiling zijn. Dat was hard werken." Vandaag is het genieten geblazen voor de supersenior. En als het meezit, is hij later dit jaar nogmaals het feestvarken. Wie honderd kaarsjes mag uitblazen heeft recht op een groot feest en dat komt er dan ook zeker", kijkt zoon Ben alvast vooruit.